Μείωση που αγγίζει το 50% του τζίρου τους διαπιστώνουν οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων σε Χανιά και Ρέθυμνο εδώ και δύο χρόνια σύμφωνα με τα όσα είπε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος τους και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Παυλάκης.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των δύο νομών ο κ. Παυλάκης αναφέρει πως ναι μεν η κατάσταση δεν είναι όπως αυτή που ενδεχόμενα επικρατεί σε άλλες περιοχές της χώρας όπου μαθητές λογω ασιτίας λιποθυμούν στα σχολειά, \”όμως κι εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν παιδιά ,που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι για να το φάνε τις ώρες που είναι στο σχολείο και άλλα παιδιά κρατάνε χρήματα στα χέρια τους , τα μετράνε , δεν τους βγαίνουν για να πάρουν αυτό που θέλουν, κοκ. Αυτές είναι οι εικόνες σήμερα. \”

Ο κ. Παυλάκης σημειώνει, ότι τα κυλικεία εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία αύξηση στις τιμές των προϊόντων που διαθέτουν στους μαθητές, \”παρά το ότι πριν από τρία χρόνια ο ΦΠΑ ήταν 8% και 9% και τώρα πλέον αγοράζουμε με 23%. Όλες αυτές οι αυξήσεις έχουν απορροφηθεί από τους ιδιοκτήτες, γιατί πραγματικά διαπιστώνουμε πως οι οικογένειες έχουν πρόβλημα.\”

Επίσης ο πρόεδρος των ιδιοκτητών  σημειώνει πως \” όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι όταν διαπιστώνουν πως κάποια παιδιά δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι, από μόνοι τους και με διακριτικό τρόπο, θα προσφέρουν ένα τοστ , ή ένα χυμό, η οτιδήποτε άλλο μπορούν.\”

Αναφορικά τώρα με το πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τους ίδιους, αλλά και τη βιωσιμότητα των κυλικείων ο κ. Παυλάκης είπε ότι από τον προηγούμενο Οκτώβριο έχει ξεκινήσει μια διαδικασία μείωσης των ενοικίων σε 20 πόλεις τις χώρας. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και στις πόλεις της Κρήτης και από ότι φαίνεται  μείωση των ενοικίων θα σημειωθεί και στα κυλικεία των σχολείων σε Χανιά και Ρέθυμνο.\”

Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες συζητούν για μια μείωση της τάξεως του 30% περίπου προκειμένου και αυτοί από την πλευρά τους να μπορέσουν να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση.

Συσσίτια και στα σχολεία των Χανίων

Υπενθυμίζεται πως με επιστολή του προς την Υφυπουργό Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης,ζήτησε την κατά προτεραιότητα ένταξη των σχολείων του Δήμου Χανίων στο πρόγραμμα σίτισης, που προτίθεται να υλοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε σχολεία, όπου έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών.

Στην επιστολή του, ο Μ. Σκουλάκης επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί κρούσματα υποσιτισμού μαθητών και σε σχολεία του δήμου Χανίων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με υπολογισμούς μας το ποσοστό αυτό των μαθητών που χρήζουν βοήθειας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την πρωινή σίτιση, προσεγγίζει το 1% του σχολικού πληθυσμού».

«Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία», καταλήγει στην επιστολή του ο δήμαρχος Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook