Στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειακών διευθύνσεων πετάει το ΥπΑΑΤ, το μπαλάκι της γρήγορης επανεξέτασης των φακέλων, όσων αγροτών περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις για την ζημιά που υπέστη η παραγωγή τους από το διατροφικό σκάνδαλο του E – Coli.

Το θέμα αποτελεί κόκκινο πανί στις σχέσεις ΥπΑΑΤ και παραγωγών οπωροκηπευτικών, ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των δικαιούχων. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκας αναφέρθηκε στο θέμα κατά την απάντηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λασιθίου, της Ν.Δ. κ. Γ. Πλακιωτάκη δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα πιέσει τις κατά τόπου υπηρεσίες έτσι ώστε να επανεξεταστούν και οι 594 φάκελοι των Ιεραπετριτών αγροτών που αιτήθηκαν αποζημίωση για τo E-coli και δήλωσε ότι θα αποζημιωθούν μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα είπε ότι δεν εγκρίθηκαν περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω διαφόρων προβλημάτων που υπήρξαν στις αρχικές δηλώσεις.

«Μπαίνουμε στη διαδικασία των ενστάσεων, της επανεξέτασης. Η επανεξέταση γίνεται μέχρι 15 Μαρτίου από τις κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις. Έτσι, θα δώσουμε τη δυνατότητα όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη ή παραλείψεις ή δεν έγιναν σωστά τα πράγματα, να διορθωθούν και να αποζημιωθούν οι αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δριβελέγκας, απαντώντας στον βουλευτή της Ν.Δ., κ. Πλακιωτάκη.

Και πρόσθεσε: «Είναι σαφείς οι διατάξεις και οι εγκύκλιοι για το ποιοι παίρνουν αποζημίωση. Δεν βρήκαμε, όπως λέμε, παπά για να μοιράσουμε λεφτά. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ούτε είναι κουτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τους ξεγελάμε εμείς με διάφορα μέτρα. Είναι σαφείς οι διαδικασίες. Επαναλαμβάνω πως είχαμε 17 εκατομμύρια ευρώ πλαφόν. Δικαιολογήσαμε τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία τους. Μέχρι το πλαφόν θα επανεξετάσουν τις αιτήσεις οι περιφερειακές διευθύνσεις.

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι η ευθύνη της γρήγορης επανεξέτασης είναι στις περιφέρειες. Άρα, εκεί θα πιέσουμε να κάνουν γρήγορα την εξέταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν όλοι. Θα πάρουν αυτοί οι οποίοι έχουν τα στοιχεία».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Δριβελέγκας συμπλήρωσε: «Επαναλαμβάνω: Έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι αιφνίδια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω να ξέρετε ποια ήταν τα αποτελέσματα, γι’ αυτό “έσφιξα και τα λουριά”. Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά ότι πέρασαν οι εποχές όπου μπορούσαμε να μοιράζουμε χρήματα του ελληνικού λαού χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοιες πρακτικές μάς οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν, με κόστος 450 εκατομμύρια από την προηγούμενη πολιτική επί κυρίου Χατζηγάκη».

Λείπουν χρήματα

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη. Σύμφωνα με όσα τονίζει στον ΑγροΤύπο: «Το συνολικό κονδύλι ήταν 7.788.420 ευρώ. Στην Κοινότητα ανακοινώθηκε ότι κάναμε απορρόφηση 100% του κονδυλίου όταν η Ισπανία είχε κάνει 50%. Από τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ προκύπτει ότι λείπουν περίπου 500.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα που βρίσκονται;»

Και προσθέτει: «Από το συνολικό κονδύλι των 226.209.556 ευρώ που είχε εγκρίνει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το E-coli περίσσεψαν περίπου 47 εκατομμύρια σε όλη την Κοινότητα και υπάρχει ένα αίτημα από την Ολλανδία αυτό το ποσό να δοθεί σε δικαιούχους αγρότες που υπέστησαν ζημιές λόγω των εξευτελιστικών τιμών που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω E – Coli. Παρόμοια προβλήματα είχαμε και εμείς, όπως για παράδειγμα με την φράουλα και την απαγόρευση εισαγωγών που είχε κάνει η Ρωσία. Δεν θα πρέπει λοιπόν να διεκδικήσει η ελληνική πλευρά κονδύλια από τα περισσευούμενα;»

Οι πληρωμές

Στο θέμα είχαν αναφερθεί πρόσφατα με υπόμνημά τους και οι αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης ΟΑΣ Λασιθίου, ΑΣ «Ησίοδος» και ΑΣ Κουτσουρά. Σύμφωνα με αυτό (χρησιμοποιώντας στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ) «στις 26 & 27/10/2011 έγιναν οι εξής πιστώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς :

26/10/2011 σε 259 παραγωγούς στο Λασίθι 1.166.229,28 ευρώ,
26/10/2011 σε 648 παραγωγούς άγνωστο που 2.889.939,76 ευρώ,
27/10/2011 σε 563 παραγωγούς στο Λασίθι 1.129.571,36 ευρώ και
27/10/2011 σε 1150 παραγωγούς σε Πρέβεζα & Ηράκλειο 2.033.357,74.

Το σύνολο των παραπάνω ποσών είναι 7.219.098,14 ευρώ, άρα υπάρχει ένα υπόλοιπο ποσό 596.321,86 ευρώ από το ποσό που είχατε ζητήσει και είχε εγκριθεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, κ. Γιώργος Πανακομιχελάκης τονίζει: «Οι αγρότες ζητούσαν τα χρήματα που είχαν βγει να διατεθούν όλα στους παραγωγούς. Για τον λόγο αυτό έκαναν και ενστάσεις αφού θεωρούν ότι αδικήθηκαν μιας και απορρίφθηκαν λόγω ελλιπών δικαιολογητικών και όχι επειδή δεν είχαν πάθει ζημιά».

(agrotypos.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook