Το κύμα ψύχους που σαρώνει την Ευρώπη έχοντας προκαλέσει μέχρι σήμερα το θάνατο 360 ανθρώπων είναι «αξιοσημείωτο» για τη διάρκειά του και την καθυστερημένη έλευσή του, αλλά όχι «ασύνηθες», εκτίμησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).

Το κύμα ψύχους προκαλείται από ένα υψηλό βαρομετρικό σύστημα από τη Σιβηρία που εμποδίζει πιο ήπιες θερμοκρασίες και θαλάσσια ρεύματα και ανέμους να κατευθυνθούν από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την Ευρώπη, εξήγησε ο Όμαρ Μπαντούρ, ένας επιστήμονας του ΠΜΟ σε συνέντευξη Τύπου. «Το κύμα ψύχους αναμένεται να εξασθενίσει την προσεχή εβδομάδα», είπε.

Αυτό το υψηλό βαρομετρικό είναι εξαιρετικά εκτεταμένο αλλά δεν συνιστά ασυνήθιστο φαινόμενο κατά τους χειμώνες στο βόρειο ημισφαίριο, διευκρίνισε ο ΠΜΟ.

Πολύ ψυχρές θερμοκρασίες που φθάνουν έως τους 37 βαθμούς υπό το μηδέν καταγράφηκαν κυρίως στην ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία, Πολωνία και βόρεια Ρωσία), ενώ στη βόρεια Γερμανία το θερμόμετρο έπεσε στους -20 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Ωστόσο, προσθέτει ο Οργανισμός, αυτές οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η μακρά διάρκεια αυτής της περιόδου ψύχους και η σχετικά καθυστερημένη έλευσή του είναι αξιοσημείωτα αλλά όχι ασυνήθη».

Επίσης ο ΠΜΟ διευκρινίζει ότι αυτές οι χειμερινές κλιματικές συνθήκες μπορεί να επηρεαστούν επίσης από μια αρνητική «αρκτική διακύμανση», μια διαφορά της πίεσης ανάμεσα στις πολικές ζώνες και τις περιοχές μεσαίου γεωγραφικού πλάτους (όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης).

Δεκάδες νεκροί από την κακοκαιρία στην Ιταλία

Οι νεκροί από το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ιταλία έχουν φτάσει τους είκοσι πέντε. Το τελευταίο θύμα είναι μια άστεγη γυναίκα περίπου 50 ετών, η οποία έχασε την ζωή της από κρυοπληξία σε άλσος έξω από την πόλη Μόντζα, παρά την κινητοποίηση των εθελοντών που προσπαθούν να μεταφέρουν σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας όσους περισσότερους άστεγους μπορούν.

Ο ιταλικός τύπος κάνει λόγο για «πολικές θερμοκρασίες», τις χαμηλότερες των τελευταίων 56 χρόνων. Στο Μιλάνο το θερμόμετρο άγγιξε τους -12 βαθμούς όπως και στην Αόστα, στα σύνορα με την Γαλλία. Στους -6° έφθασε η θερμοκρασία στη Λ\’ Άκουιλα, όπου οι σεισμόπληκτοι που ζουν στα προσωρινά ξύλινα σπίτια αντιμετωπίζουν σειρά σοβαρών προβλημάτων. Το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας σημειώνεται έξω από την πόλη Σαβόνα, στην περιφέρεια της Λιγουρίας, με -21 βαθμούς.

Οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των ημερών αυτών, από αύριο είναι πιθανό να περιορισθεί η παροχή φυσικού αερίου στις βιομηχανίες για να μπορέσει να συνεχισθεί η τροφοδότηση των νοικοκυριών. Στην Ρώμη, στο μεταξύ, τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα, λόγω του πάγου που συνεχίζει να καλύπτει τα πεζοδρόμια σε πολλές περιφερειακές συνοικίες, ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για νέες πιθανές, χιονοπτώσεις το σαββατοκύριακο.

Σε αυτοκινητόδρομο της Απουλίας, στο ύψος της πόλης Φότζια, εκατοντάδες οδηγοί έχουν μείνει εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους. Αδυνατούν να προχωρήσουν, συνεχίζει να χιονίζει και η Πολιτική Προστασία έχει κινητοποιήσει ελικόπτερα για να προσπαθήσει να τους μεταφέρει σε ασφαλή περιοχή. Έντονα προβλήματα στην κυκλοφορία σημειώνονται και στις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες των νότιων περιφερειών Καλάμπρια και Μπαζιλικάτα.

Στην κεντρική πόλη Ουρμπίνο, η πολιτική προστασία έχει ζητήσει και την αρωγή του στρατού για να μπορέσουν να καθαρίσουν από το χιόνι οι μεγαλύτεροι δρόμοι της πόλης. Στην Βενετία, τέλος, μεγάλο μέρος της λιμνοθάλασσας, έχει παγώσει, με τοπίο που αρχίζει να θυμίζει περισσότερο Βόρεια Θάλασσα, παρά Αδριατική.

Βουλγαρία: Ο νότος «πνίγεται», ο βορράς «παγώνει»

Η πόλη Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, στα σύνορα με την Ελλάδα, και τα γειτονικά χωριά Γενεράλοβο και Καπιτάν Αντρέεβο είναι τα επόμενα «θύματα» των πλημμυρών στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία, αφού σήμερα το μεσημέρι, η στάθμη του Έβρου, η οποία ανέβηκε κατά περίπου 4 μέτρα το τελευταίο 24ωρο, έσπασε το ανάχωμα στην αριστερή όχθη του, κατακλύζοντας ήδη μια συνοικία στο Σβίλεγκραντ, στην οποία ελήφθησαν άμεσα μέτρα εκκένωσης.

Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους των δύο μεγάλων χωριών να ανέβουν όσο γίνεται ψηλότερα για να αποφύγουν τα ορμητικά νερά του μεγάλου ποταμού.

Οι πλημμύρες και η γενικότερη κακοκαιρία στη ΝΑ Βουλγαρία- πτώση θερμοκρασίας, σφοδρές ανεμοθύελλες κ.ά.- συνεχίζονται στο υπόλοιπο μέρος της χώρας, με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «λευκή κόλαση».

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται στην κίνηση των οχημάτων στη Σόφια και άλλες πόλεις, με τις αρμόδιες αρχές να καλούν τους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Απαγορευτικό έχει εκδοθεί για την κίνηση σε όλη τη Βορειοανατολική Βουλγαρία και σε άλλα μέρη της χώρας, όπου τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν άνιση μάχη με τις τεράστιες χιονοστιβάδες στους παγωμένους δρόμους.

Η κυκλοφορία των τρένων προς την Τουρκία και το νότο της Βουλγαρίας αλλού έχει διακοπεί και αλλού έχει μπλοκαριστεί, με αποτέλεσμα έξι αμαξοστοιχίες να έχουν «κολλήσει» στα χιόνια.

Εκατοντάδες χωριά, αλλά και πολλές πόλεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό, πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ έντονα προβλήματα παρατηρούνται στη διακομιδή ασθενών και τον ανεφοδιασμό ορισμένων καταστημάτων με τρόφιμα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της βουλγαρικής επικράτειας έχει κηρυχθεί «πορτοκαλί συναγερμός», με εξαίρεση την περιφέρεια του Χάσκοβο, όπου παραμένει ο «κόκκινος συναγερμός».

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στη γειτονική περιφέρεια του Κίρτζαλι, όπου οι αρμόδιοι αδειάζουν σταδιακά τα φράγματα Ιβάιλοβγκραντ και Στουντέν Κλάδενετς στον Άρδα, τα οποία άρχισαν να ξεχειλίζουν χθες.

Η κατάσταση στη Βουλγαρία και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι κρίσιμη αλλά τα χειρότερα ακόμα δεν έχουν έρθει. Το ανησυχητικό αυτό μήνυμα απηύθυνε η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε δηλώσεις της από το χωριό Μπίσερ, στο οποίο μετέβη οδικώς, μεταφέροντας με αυτοκίνητο τρόφιμα, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους παθόντες από την πλημμύρα.

Αφού υπενθύμισε ότι ο χειρότερος εδώ και πολλά χρόνια χειμώνας είχε ως συνέπεια να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εννέα χώρες της Ευρώπης, όπου τα θύματα από το πολικό ψύχος ξεπερνούν τα 370, η Επίτροπος προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιδείνωσης των δεδομένων σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Στην περίπτωση που η ανησυχητική αυτή πρόγνωση επαληθευτεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος από μεγαλύτερες πλημμύρες την ερχόμενη άνοιξη, σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα, η οποία κάλεσε τις βουλγαρικές αρχές σε εγρήγορση για πρόληψη και αντιμετώπιση του κινδύνου, με έγκυρα και έγκαιρα μέτρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook