Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα, καθώς η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό μετατίθεται για το βράδυ, γύρω στις 9:00. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν πως ακόμη δεν έχουν λάβει στα χέρια τους το τελικό κείμενο του νέου μνημονίου και πως από τη στιγμή που θα το λάβουν, χρειάζονται αρκετές ώρες για να καταλήξουν στην τελική τους θέση. Πάντως, κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο Reuters ότι «πρέπει να βρούμε λύση σήμερα».

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί στις 6.30 με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το PSI.

Το τελικό κείμενο αναμένουν και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που συνεδριάζουν με τα επιτελεία τους, προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές τους θέσεις εν όψει της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συσκέπτεται αυτή την ώρα στην Βουλή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος Χρήστο Πρωτόπαπα, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη.

Η σύνταξη του κειμένου φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε κατά τη μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Κατά πληροφορίες, το κείμενο που θα δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς θα περιέχει προτάσεις ισοδύναμων μέτρων, δηλαδή θα προτείνει περικοπές απολαβών ή συντάξεων ή εναλλακτικά ισοδύναμα άλλα μέτρα που θα εγκρίνουν οι αρχηγοί.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η τρόικα απαιτεί περιορισμό του εργασιακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει είτε με μείωση του ελάχιστου μισθού κατά 20% είτε με συνδυασμό του μέτρου αυτού με περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και κατάργηση των κλαδικών εργασιακών συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του πακέτου 3,3 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν φέτος για να ισοσκελιστεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2011, μένει ακόμα να εξειδικευτούν και να «κλειδώσουν» περικοπές ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, κι αν υπάρχει χρονικό περιθώριο, θα υπάρξει και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία.

Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή, προκειμένου τη Δευτέρα να εκδοθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν την 15η Φεβρουαρίου ως διορία, για να συμφωνηθεί το πακέτο μέτρων στην Ελλάδα και να υιοθετηθεί μετέπειτα και από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η ημερομηνία αυτή προκύπτει από την ανάγκη να διεκπεραιωθεί το πολύπλοκο σχέδιο περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) έως τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα τα οποία πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.

Για να μπορέσουν να εκταμιευτούν τα αναγκαία ποσά απαιτείται εξάλλου και επικύρωση του σχεδίου διάσωσης από τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Φινλανδίας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook