Ένα πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας, με 115 φόνους και πολυάριθμες λεηλασίες, επιθέσεις και βανδαλισμούς, έχει συνταράξει την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Βραζιλία, εγείροντας αμφιβολίες για την ασφάλεια ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για το Καρναβάλι και μακροπρόθεσμα για τους επερχόμενους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014.

Πάνω από 3.000 άνδρες της ομοσπονδιακής στρατονομίας εστάλησαν στη βορειοανατολική Πολιτεία της Μπαΐα τις τελευταίες ημέρες για να αποκαταστήσουν την τάξη, καθώς μεγάλο ποσοστό των αστυνομικών πραγματοποιεί απεργία από την περασμένη Τρίτη, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς.

Η στρατονομία αναγκάσθηκε να επέμβει και να αναλάβει την τήρηση της τάξης καθώς οι παράνομοι, σε πολλές περιπτώσεις καταγγέλλεται πως μεταξύ των τάξεών τους βρίσκονται και πολλοί αστυνομικοί, βρήκαν ελεύθερο πεδίο για τις ανομίες τους.

Περίπου το 20% της αστυνομίας, περίπου 6.000 στελέχη, συμμετείχαν στην απεργία σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Πόλη του Σαλβαντόρ ντζι Μπαΐα, πρωτεύουσας της Πολιτείας και γνωστή ως λίκνο της αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας, αποτελώντας πόλο έλξης για τους τουρίστες, έχει παραδοθεί στην πλημμυρίδα της βίας. Δύο εβδομάδες πριν το πρωτότυπο και φημισμένο Καρναβάλι της, που προσελκύει περίπου μισό εκατ. επισκέπτες στα αποικιοκρατικού ύφους, γραφικά, δρομάκια της, το χάος που επικρατεί αναγκάζει τους κατοίκους να κλείνονται στα σπίτια τους και τους τουρίστες να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους.

Η πρόσφατη οικονομική απογείωση της Βραζιλίας έχει δημιουργήσει αύξουσα ευμάρεια στην Μπαΐα και σε πολλές, ιστορικά, φτωχές περιοχές της χώρας, όμως η απεργία και οι συνέπειές της ήλθε να υπενθυμίσει σε πολλούς την πατροπαράδοτη απρονοησία και έλλειψη προετοιμασίας των θεσμών και του κράτους. Η ανεπάρκεια τούτη εμφανίζεται κάθε φορά που μία δοκιμασία, είτε πρόκειται για φυσική καταστροφή, είτε κάποια κοινωνική αναστάτωση, ή απεργία, είτε πρόκειται για μία ξαφνική έκρηξη της εκτεταμένης εγκληματικότητας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook