Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ώστε να δοθεί το "πράσινο φως" στα μέτρα του νέου Μνημονίου, έπειτα από τις διαδοχικές αναβολές της κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Προηγήθηκαν νέες, μαραθώνιες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, αρχικά το απόγευμα της Τρίτης με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το PSI και στη συνέχεια, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Τρόικα. Μια συνάντηση που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων γνωστό. Η οριστικοποίηση των μέτρων που απαιτούνται για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Με βάση τα δεδομένα έως τώρα κι όπως πρώτο μετέδωσε το  protothema.gr, φαίνεται πως είναι οριστικό ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα αρθεί η μονιμότητα και τα προνόμια στις ΔΕΚΟ.

Αυτό γιατί, οι ελεγκτές της τρόικας έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τις αιτίες που δημιουργούν τα ελλείμματα. Αφού διασφάλισαν την εσωτερική υποτίμηση για να διευκολύνουν τις επενδύσεις τους παρεμβαίνουν και στις μεγάλες αγορές (ενέργεια, επικοινωνία, μεταφορές κτλ). Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στις οποίες θα χάσουν την "μονιμότητα" την οποία ουσιαστικά απολάμβαναν και ένα μεγάλο μέρος εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Εφόσον οι προτάσεις των δανειστών γίνουν δεκτές από τους αρχηγούς το κοινωνικό ανάγλυφο της Ελλάδας θα αλλάξει δραματικά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, μεταξύ άλλων, έρχεται ως αποτέλεσμα της τελικής συνάντησης που είχε η Τρόικα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Πλέον, τα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών επεξεργάζονται αυτή την ώρα το προσχέδιο της νέας δανειακής σύμβασης στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για μαχαίρι στα πολυτεκνικά επιδόματα και νέα περικοπή των κύριων συντάξεων σε ποσοστό περί το 20%.

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το protothema.gr, θυσιάζονται οι κατώτατοι μισθοί που περικόπτονται σε ποσοστό 20% έως 25% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το ζήτημα των Δώρων Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και αδείας αναμένεται να επανεξεταστεί τον Ιούνιο.

Η Τρόικα έχει επιμείνει, εκτός των άλλων, και για απολύσεις σε ένοπλες δυνάμεις, υγεία και εκπαίδευση.