Την επανενεργοποίηση του κοινοτικού μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου, για ποσότητα 100.000 τόνων παρθένου ελαιολάδου και για χρονική περίοδο 5 μηνών, αποφάσισε η Διαχειριστική επιτροπή λιπαρών ουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για μια κίνηση που είχε ανακοινωθεί, στις 4 Φεβρουαρίου, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία, Dacian Ciolos, σε συνέντευξη Τύπου στην Μαδρίτη μαζί με τον ισπανό Υπουργό Γεωργίας Miguel Arias Cañete, μετά από συνάντηση με ισπανικές αγροτικές οργανώσεις με αντικείμενο την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος ανέφερε ότι, δεδομένης της κατάστασης της αγοράς και των τιμών του ελαιολάδου (στην Ισπανία η τιμή του εξτραπαρθένου επί 9 συνεχόμενες εβδομάδες κυμαίνεται κάτω του καθορισμένου ορίου για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης), θα ετοιμάσει και θα υποβάλει την σχετική πρόταση στην Διαχειριστική Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για 100.000 τόνους παρθένου ελαιολάδου και για μια περίοδο 150 ημερών.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη λειτουργία του μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης (για 100.000 τόνους και για 6 μήνες), τελικά στις δεξαμενές οδηγήθηκαν 44.000 περίπου τόνοι ισπανικού ελαιολάδου, χωρίς να υπάρξει σημαντική επίδραση στις τιμές παραγωγού.

Η αποθεματοποίηση της ποσότητας αυτής λήγει στα τέλη Μαρτίου, ενώ στις αρχές του χρόνου τα ισπανικά αποθέματα του προϊόντος έφθαναν στους 954.400 τόνους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook