Ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ Ρικ Σαντόρουμ κέρδισε και τις τρεις προκριματικές εκλογές-Μισούρι, Μινεζότα και Κολοράντο-χθες Τρίτη, \”φρενάροντας\” την πορεία του μετριοπαθούς Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος θεωρείται επικρατέστερος για να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα MSNBC και ABC ανακοίνωσαν τα πρώτα αποτελέσματα (61% των ψήφων) στη Μινεζότα, σύμφωνα με τα οποία ο Σαντόρουμ συγκεντρώνει 45% και ο Ρον Πολ 27%, το Μιτ Ρόμνεϊ 17% και ο Νιουτ Γκίνγκριτς 11%.

Στο Κολοράντο, ο Σαντόρουμ συγκεντρώνει 40,2% και ο Ρόμνεϊ 34,9%, ο Γκίνγκριτς 12,8% και ο Ρον Πολ 11,7%, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πολιτεία.

Στο Μισούρι, όπου η ψηφοφορία δεν έχει ουσιαστική σημασία αφού η πολιτεία αυτή δεν δίνει εκλέκτορες, ο Σαντόρουμ προηγείται με μεγάλη διαφορά του Ρόμνεϊ, 55% έναντι 25%. Ο Γκίνγκριτς δεν ήταν εγγεγραμμένος στην πολιτεία αυτή.

\”Ουάου! Το συντηρητικό ρεύμα είναι πάντα ζωντανό και πάει καλά\”, δήλωσε ο Σαντόρουμ στους υποστηρικτές του. \”Δεν είμαι εδώ ενσαρκώνοντας την εναλλακτική λύση στον Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά την εναλλακτική λύση στον Μπαράκ Ομπάμα\”, είπε χαρακτηριστικά.


Ο Ρόμνεϊ που έχει ήδη κερδίσει τις προκριματικές σε τρεις πολιτείες, θεωρείται φαβορί, κυρίως λόγω των μέσων που διαθέτει, αλλά και την τρομακτική οργάνωση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ομως, οι επιτυχίες του Σαντόρουμ χθες Τρίτη μπορεί να καταστήσουν δυσκολότερη την πορεία του Ρόμνεϊ και να αλλάξουν τα δεδομένα του παιχνιδιού. Ο Σαντόρουμ μπορεί να επωφεληθεί από τις νίκες του για να προσελκύσει τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων που πρόσκεινται στο υπερσυντηρητικό Tea Party.

Μέχρι σήμερα οι ψήφοι όσων δεν ήθελαν ούτε να ακούν για τον Ρόμνεϊ, μοιράζονταν ανάμεσα στον Σαντόρουμ που έχει κερδίσει την Αϊόβα και στον Γκίνγκριτς που κέρδισε τη Νότια Καρολίνα, ευνοώντας τον Ρόμνεϊ.

\”Τι νύχτα για τον Σαντόρουμ και τι καταστροφή για τον Ρόμνεϊ\”, τόνισε ο Τσαρλς Φράνκλιν, πολιτικός αναλυτής του pollster.com. \”Αυτό θα επαναπροσδιορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού για την σούπερ Τρίτη\”, στις 6 Μαρτίου όταν θα ψηφίσουν δέκα πολιτείες.

\”Προσφέρεται στον Σαντόρουμ μια μεγάλη ευκαιρία\”, πρόσθεσε.

Ο Ρόμνεϊ συνεχάρη τους αντιπάλους του και ειδικά τον Σαντόρουμ, τονίζοντας όμως πως είναι \”έτοιμος να εκπροσωπήσει το κόμμα και να ηγηθεί τους έθνους\”.

Ο μεγάλος χαμένος των χθεσινών προκριματικών εκλογών, ο Νιουτ Γκίνγκριτς δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Με την πρόθεση να υποβαθμίσει την ήττα του, ο Ρόμνεϊ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι \”προφανώς κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να είναι ο νικητής σε όλες τις πολιτείες\”.

Οι επόμενες προκριματικές θα πραγματοποιηθούν στην Αριζόνα και στο Μίσιγκαν στις 28 Φεβρουαρίου, πριν από την \”σούπερ Τρίτη\” της 6ης Μαρτίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook