Ισχυρές πιέσεις δέχεται το υπουργείο Ανάπτυξης από πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που απειλούν με άρση των επενδύσεών τους στη χώρα και απολύσεις, σε κάθε προσπάθεια συντονισμένου ελέγχου και στην προσπάθεια του υπουργείου για μείωση του χρόνου πληρωμής των πιστώσεων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, όπως ανέφεραν σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους, πρόκειται για επιχειρήσεις από τους τομείς μαζικής κατανάλωσης, (σούπερ μάρκετ) και εταιρείες ηλεκτρονικών.

Πάντως, δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία, ούτε για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ούτε και για τα στοιχεία τα οποία έχει συγκεντρώσει το υπουργείο σχετικά με το «ψαλίδι» στον χρόνο αποπληρωμής των πιστώσεων που έχει ανοίξει δραματικά, στερεύοντας την αγορά από ρευστό.

Την ίδια ώρα το υπουργείο, στο πλαίσιο των δράσεων για τη συμπίεση των τιμών αλλάζει τον Αγορανομικό Κώδικα με κατάργηση της υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής.

Όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη, στην Ελλάδα οι τιμοκατάλογοι χονδρικής λειτουργούν ως τιμοκατάλογοι λιανικής αφού η διαφορά της τιμής στο 90% των προϊόντων έχει απόκλιση μόλις λίγων λεπτών. Επιπλέον, οι τιμοκατάλογοι χονδρικής λειτουργούσαν και ως πλαφόν προς τα πάνω στις τιμές, αφού έδινε τη δυνατότητα σε προμηθευτές και λιανέμπορους να διατηρούν ένα επίπεδο τιμών.

Μέσω της κατάργησης της συγκεκριμένης διάταξης και σε βάθος ενός χρόνου, τα αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί μεσοσταθμική μείωση των τιμών της τάξεως του 2-3%. Ανά εξάμηνο οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το υπουργείο για τη μέση καθαρή χονδρική τιμή αγοράς.

Ο Αγορανομικός Κώδικας, ο οποίος σήμερα εκτείνεται σε 29 κεφάλαια, 363 άρθρα και 372 σελίδες, αντικαθίσταται μέχρι το Πάσχα σε «Κανόνες Εμπορίας και Διακίνησης».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης, έχει αναζητηθεί η βοήθεια της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα αλλά και του ΟΟΣΑ ο οποίος «τρέχει» αντίστοιχο πρόγραμμα σε Αυστραλία και Μεξικό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πλατφόρμα σάρωσης όλων των κλάδων και των στρεβλώσεων που διέπουν την αγορά και γίνονται παρεμβάσεις στη δομή της. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα του ΟΟΣΑ κοστίζει 600.000 ευρώ και με την παρέμβαση της Task Force η τιμή έπεσε στα 550.000 ευρώ, κόστος το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και γι\’ αυτό το λόγο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα το καλύψει η ίδια η Task Force η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τέλος για το πρόστιμο των 930.000 ευρώ στην εταιρεία Philips για μη υποβολή των καταστάσεων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές της, θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα φέρει την υπογραφή του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook