Με τη διαπίστωση ότι τα μέτρα που επιβάλλει το νέο μνημόνιο είναι πιο δυσβάστακτα από ποτέ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 μια πρώτη σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την επεξεργασία του 50σέλιδου κειμένου.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.

Στην πρώτη συζήτηση, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες πήραν μέρος οι Μ.Καρχιμάκης, Χρ.Πρωτόπαπας, Π.Μπεγλίτης, Ν.Αθανασάκης και ο Γ.Παπανδρέου από το σπίτι του, εξαντλήθηκε σε τεχνικές επισημάνσεις και σε πολιτικές παρατηρήσεις. Ουσιαστική πολιτική εκτίμηση των συνεπειών που θα επιφέρει η αποδοχή ενός ακόμα σκληρού πακέτου μέτρων στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συρρικνώνεται ταχέως, δεν έγινε.

Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι προτίμησε να λάβει μόνος του τις τελικές αποφάσεις του. Θεωρείται όμως δύσκολο να κόψει το οξυγόνο και να μην υποστηρίξει το πακέτο έπειτα από την προσπάθεια που έκανε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Εφόσον υπάρξει η συμφωνία των αρχηγών στο νέο μνημόνιο, στη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, η μάχη μεταφέρεται την Κυριακή στη Βουλή. Σε ψηφοφορία θα τεθεί το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας και το PSI και όχι τα συγκεκριμένα μέτρα.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει προσπάθεια να περιοριστούν οι διαρροές στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του. Όμως, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του, όποιος βουλευτής θελήσει να κάνει πολιτική δήλωση αποστασιοποίησης από το μνημόνιο και το ΠΑΣΟΚ, θα επιλέξει την ψηφοφορία της Κυριακής και όχι κάποια από τις επιμέρους επόμενες.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα έχει ένα και μόνο άρθρο, με σκοπό να αποφευχθούν οι διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η σπουδή έχει σχέση και με το γεγονός ότι τη Δευτέρα, αν ισχύσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους, θα πρέπει να διατυπωθεί από την κυβέρνηση η πρόταση για τη συνεισφορά των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook