Ενας 60χρονος με επιβαρυμένο ιστορικό λόγω χρόνιας νόσου είναι το δεύτερο επισήμως καταγεγραμμένο θύμα της γρίπης στην Ελλάδα – η πρώτη φετινή απώλεια αφορούσε ένα μωρό από τη Λιβύη.

Η γρίπη, με σύμμαχούς της την κακοκαιρία και το ψύχος των τελευταίων ημερών έχει αυξημένη δραστηριότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με σοβαρή μορφή της νόσου, ενώ τουλάχιστον 10 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ΕΣΥ λόγω επιπλοκών που παρουσίασαν μετά τη νόσησή τους με την εποχική γρίπη.

Με εξαίρεση το μωρό που διακομίστηκε από τη Λιβύη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της χώρας μας και στη συνέχεια στη ΜΕΘ του Παίδων «Αγία Σοφία» όπου και κατέληξε, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς λόγω γρίπης ήταν ηλικίας άνω των 55 χρόνων και με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας.

Ανεβαίνει το κύμα της εποχικής γρίπης

Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης παρουσιάζει αυξητική τάση, ωστόσο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί αυξημένες επισκέψεις ασθενών σε γιατρούς με γριπώδη συνδρομή.

Το ίδιο διάστημα είχαν σταλεί για ανάλυση στα εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης 60 «ύποπτα» κλινικά δείγματα. Από αυτά, τα 25 βρέθηκαν θετικά στους ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 13 για ιό τύπου Β και τα 12 για ιό τύπου Α(Η3Ν2).

«Οπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων στη χώρα μας, φέτος η γρίπη ενέσκηψε είτε ως τύπου Β είτε ως τύπου Α, με το στέλεχος Η3Ν2. Το πανδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1) δεν έχει καταγραφεί, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην ανοσία μεγάλου μέρους του πληθυσμού», αναφέρει ο καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θετικό ότι τα σοβαρά περιστατικά της νόσου, δηλαδή εκείνα που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, είναι λίγα και ότι αφορούν κυρίως ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook