Τα επώδυνα μέτρα που ζητά η Τρόικα προκειμένου η χώρα μας να πάρει το νέο δάνειο και να αποφευχθεί η χρεοκοπία βρίσκονται περίπου από τις 5 το απόγευμα στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κείμενο που έχουν μπροστά τους οι αρχηγοί προβλέπεται

– Μείωση 22% στον κατώτερο μισθό, ενώ υπάρχει πληροφορία για περικοπή 30% στους νέους κάτω των 25 ετών

– Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

– Περικοπή 15% στις κύριες συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών

– Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα καταργηθούν προνόμια των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και, ουσιαστικά, και η ίδια η μονιμότητα.

– Θα καταργηθούν ή θα περικοπούν σειρά επιδομάτων, μεταξύ άλλων τα πολυτεκνικά και το επίδομα γάμου που αντιστοιχεί στο 10% του μισθού (5% είναι το επίδομα για κάθε παιδί)

– Νέα συζήτηση για το αφορολόγητο όριο, με τα σχετικά σενάρια να αναφέρονται σε μείωση στις 3.000 ευρώ ή ακόμη και σε κατάργηση, θα υπάρξει τον Ιούνιο.

– Ανάλογα, πιθανότατα για τον Ιούνιο μετατίθεται και η συζήτηση για τον 13ο και 14ο μισθό

Η σύσκεψη πέρασε από αρκετά …κύματα, κυρίως λόγω της σύγχυσης που προήλθε από τις διαφορές ανάμεσα στο αγγλικό κείμενο (ήταν και εκτενέστερο) και στο ελληνικό. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές αντιδράσεις (διαβάστε εδώ σχετικά), ενώ μέχρι στιγμής στη Νέα Δημοκρατία η πίεση για τον Αντώνη Σαμαρά έρχεται από τους συνδικαλιστές (διαβάστε εδώ ).

Ένα μικρό θρίλερ παίχθηκε και με τη συμμετοχή του προέδρου του ΛΑΟΣ στη σύσκεψη (διαβάστε εδώ ), ακριβώς λόγω του ζητήματος που προέκυψε με τη μετάφραση του κειμένου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook