Με καζάνι που βράζει παρομοιάζουν πολιτικοί παρατηρητές την κατάσταση που επικρατεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αναστάτωση επικρατεί στον κομματικό μηχανισμό και την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που εντός των προσεχών ημερών θα κληθεί να ψηφίσει το σκληρό πακέτο μέτρων στην Βουλή και κατόπιν να απολογηθεί στην εκλογική βάση του κόμματος.

 Εν τω μεταξύ ο κ. Αντώνης Σαμαράς προσήλθε στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αποφασισμένος να δώσει μάχη για τρία θέματα με επικοινωνιακή περισσότερο διάσταση:  να μην περικοπούν οριζόντια οι επικουρικές συντάξεις αλλά να ισχύσει το πλαφόν που ζητά από την αρχή, να περιοριστεί η μείωση του κατώτατου μισθού μόνο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και να μην κοπούν τα πολυτεκνικά επιδόματα. Εάν το πετύχει θα μειωθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος του αλλά δεν θα εκλείψουν, πιο δύσκολοι θα είναι οι χειρισμοί για τον κ. Σαμαρά αν δεν πάρει τίποτε από την διαπραγμάτευση.

Πάντως το κλίμα στο ηγετικό επιτελείο του κόμματος ήταν βαρύ και συνοψίζεται στο ότι “το πακέτο είναι σκληρό αλλά δεν μπορούμε να μην το δεχτούμε και να αφήσουμε την χώρα να οδηγηθεί στην χρεοκοπία που θα έχει πολύ βαρύτερες συνέπειες στον πληθυσμό και στην χώρα”. Στην λεωφόρο Συγγρού έφθασαν δύο κείμενα ένα στην αγγλική και με καθυστέρηση ένα στα ελληνικά τα οποία όμως είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Φυσικά εκείνο που ισχύει όπως τους είπαν από Μέγαρο Μαξίμου είναι το κείμενο στην αγγλική.

 Οι πιο σκληρές αντιδράσεις προέρχονται από τον γραμματέα συνδικαλιστικού κ. Γιάννη Μανώλη ο οποίος δημοσίως κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος να μην συμφωνήσει με το κείμενο των μέτρων και να ζητήσει εκλογές. Στο ίδιο μήκος κύμματος είναι και τα περισσότερα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ που προχθές προειδοποίησαν τον κ. Σαμαρά ότι θα απευθυνθούν στους βουλευτές και θα τους ζητήσουν να καταψηφίσουν τα μέτρα και ζήτησαν να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Παρόμοια είναι και τα μηνύματα από τις κομματικές οργανώσεις ενώ πολλά είναι και τα τηλεφωνήματα που δέχεται το κέντρο της Λεωφόρου Συγγρού.

 Οι βουλευτές πάλι είναι διχασμένοι. Μία ομάδα από αυτούς οι νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης εστιάζουν στο αναπότρεπτο του πράγματος και ισχυρίζονται ότι μέσα στο πακέτο υπάρχουν και θετικά. Οι βουλευτές αυτοί λένε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κατεύθυνση των εκλογών αλλά να δοθεί χρόνο στην κυβέρνηση να αρχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα.

 Μία άλλη κατηγορία βουλευτών που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά υποστηρίζουν  ότι δεν μπορεί να πει όχι στο πακέτο ωστόσο θα πρέπει να απαιτήσει αμέσως μετά την ψήφιση άμεση διενέργεια εκλογών. Ένιοι εξ αυτών προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφίσουν όταν έλθει στην Βουλή. Ευάριθμοι είναι τέλος εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απορρίψει τα μέτρα.

 Τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ

Σε συνεχείς συσκέψεις κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, είτε με την παρουσία είτε με την υψηλή εποπτεία του Γιώργου Παπανδρέου, επιχειρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ελέγξει την κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή το νέο μνημόνιο, εφόσον βέβαια υπάρξει τελική συμφωνία επ’ αυτού από τις δυνάμεις, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

 Σε σύσκεψη, που έγινε το πρωί της Τετάρτης και την οποία συμμετείχαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εκπρόσωπος τύπου Πάνος Μπεγλίτης και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης υπήρξε η διαπίστωση ότι το νέο μνημόνιο είναι δυσβάσταχτο και τα μέτρα πιο επώδυνα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι το πακέτο της βοήθειας, που θα λάβει η Ελλάδα, είναι αναγκαίο για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος.

 Το μεγάλο ζήτημα είναι το πώς θα πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Αυτή την ώρα η Ιπποκράτους θεωρεί «επικίνδυνη» μία ομάδα περί τους 15 βουλευτές, που εμφανίζονται σχεδόν αποφασισμένοι να μην δώσουν θετική ψήφο. Άλλοι υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό των προβληματισμένων και επιφυλακτικών βουλευτών στους 50, ίσως και παραπάνω.

 Η ηγεσία εκτιμά ότι εάν αφεθούν, έστω οι 15, να μην ψηφίσουν, τότε η στάση τους μπορεί να είναι «μεταδοτική» και να προκληθεί κομφούζιο και τελικά ρεύμα άρνησης στη Βουλή κατά την κρίσιμη ψηφοφορία, με απρόβλεπτες συνέπειες.

 Για το λόγο αυτό και παρότι ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, η Ιπποκράτους επανεξετάζει το θέμα και δεν αποκλείεται τελικά, είτε να επιβληθεί κομματική πειθαρχία είτε να προειδοποιηθούν όσοι βουλευτές θέλουν να καταψηφίσουν, ότι αυτή η στάση τους θα τους κοστίσει τη μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

 

protothema.gr