Σε αγορά πενταετών και δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων προχώρησε η ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές στις χρηματοοικονομικές αγορές που επικαλείται το Reuters, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στη Λισαβόνα.

Ξεχωριστή πηγή ανέφερε πως η ΕΚΤ «φαίνεται να προχώρησε» σε αγορά ελληνικών και ιρλανδικών ομολόγων, αλλά όχι ισπανικών.

Συνολικά, η Τράπεζα έχει αγοράσει από το Μάιο, οπότε και ξεκίνησε το σχετικό πρόγραμμά της, χρεόγραφα χωρών της Ευρωζώνης συνολικής αξίας 74 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, τα κεφάλαια που διέθεσε η ΕΚΤ κυμάνθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, φτάνοντας τα 113 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, κυρίως στην ευρω-περιφέρεια, σημείωσαν μεγάλη άνοδο, ωστόσο αργότερα υποχώρησαν λόγω της φημολογούμενης παρέμβασης της ΕΚΤ. Τo spread των πορτογαλικών ομολόγων συνεχίζουν να ανεβαίνουν και το κόστος των δανεισμού της χώρας αυξάνεται σταθερά σε κάθε δημοπρασία πορτογαλικών χρεογράφων.

Tην Τρίτη, η Πορτογαλία θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων (λήξης 2014 και 2020) και την Τετάρτη θα ακολουθήσουν Ιταλία και Ισπανία (με τίτλους λήξης 2014 και 2016 αντίστοιχα).

Την περασμένη Παρασκευή, το επιτόκιο του 10ετούς πορτογαλικού κρατικού ομολόγου αναφοράς ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου (7,19%), ενώ ο αντίστοιχος ισπανικός τίτλος έφθασε το 5,54% (υψηλό 3 εβδομάδων). Αναλυτές υποστηρίζουν πως χαμηλή ζήτηση στη δημοπρασία ομολόγων της Πορτογαλίας θα είναι το «σήμα» για προσφυγή στο μηχανισμό.

Κορυφώνονται οι πιέσεις στη Λισαβόνα

Η κίνηση της ΕΚΤ γινεται ενώ εντείνεται η φημολογία περί προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Οι αναφορές -που διαψεύδονται επισήμως- κάνουν λόγο για έντονες πιέσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη Λισαβόνα με στόχο να την σπρώξουν στο «δίχτυ ασφαλείας» της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης για πιέσεις που ασκούνται στην Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις αναφορές.

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα και δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση, για μια τέτοια πιθανότητα, είτε για την Πορτογαλία είτε για άλλο κράτος-μέλος», είπε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις αναφορές όμως, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης -όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία- συμφωνούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως η προσφυγή της Πορτογαλίας είναι απαραίτητη.

Το στοίχημα έχει σημασία τόσο για την Πορτογαλία όσο και για την Ισπανία: Η Μαδρίτη ανησυχεί όχι μόνο για τα δικά της δημοσιονομικά, αλλά και για τις επιπτώσεις των προβλημάτων της Πορτογαλίας στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα (καθώς οι ισπανικές τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος των πορτογαλικών ομόλογων).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook