Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας κύριος Μάικλ Νούναν, δηλώνει πως εφόσον η ΕΚΤ δεχθεί να κάνει «ειδική παραχώρηση» στην Ελλάδα και να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τότε και η Ιρλανδία θα ζητήσει «ανάλογες παραχωρήσεις»!

Με δυο λόγια θα ζητήσει κι αυτή «κούρεμα» του χρέους της!

Νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας δήλωνε πως «η λιτότητα δεν επαρκεί για να θεραπεύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιρλανδίας. Τα προγράμματα λιτότητας και δημοσιονομικής σύγκλισης δεν μπορούν μόνα τους να αποδώσουν».

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Κένι δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια επιθετική πολιτική για την μείωση των απαιτήσεων των κατόχων των ομολόγων της, σημειώνει δε ότι θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να ακολουθεί το πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της και το οποίο βρίσκεται στο δεύτερο έτος του προγράμματος διάσωσης. Στόχος της να μειωθεί το έλλειμμα – που σήμερα βρίσκεται στο 9,8% – κάτω από το 3% έως το 2015.

Αλλά επιφυλάσσεται να χαράξει και δικιά της πολιτική, εκτός της «συνταγής» ΕΕ,ΔΝΤ και ΕΚΤ…

Την ίδια ώρα και στην Πορτογαλία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τα χρέη της χώρας αντί να αποδεχθεί τα μέτρα αυστηρής λιτότητας. Κάτι που ζήτησε ευθέως σε συνέντευξη του στο Reuters, ο επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων εργατικών σωματείων της Πορτογαλίας, προσθέτοντας ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η χώρα καθιστά αδύνατη την εκπλήρωση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ότι «όσο περισσότερα μέτρα παίρνουμε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βοήθεια από την Ευρώπη», αν και παραδέχτηκε ότι η χώρα του «απέχει πολύ από τις δεσμεύσεις που έχει δώσει».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook