Πάνω από τους μισούς εργαζομένους στις υψικαμίνους που παράγουν τούβλα στο Αφγανιστάν είναι παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους δουλεύουν υπό όρους που δεν διαφέρουν από τη σκλαβιά, ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Σε νέα έρευνά της η ΔΟΕ αναφέρει ότι το 56% των εργαζόμενων στις υψικαμίνους διαπιστώθηκε ότι είναι κάτω από 18 ετών, ενώ το 47% εξ αυτών είναι 14 ετών ή και νεότεροι. Οι ανήλικοι, ενίοτε ακόμα και πέντε ετών, δουλεύουν πολύ συχνά για να ξεπληρώσουν τα χρέη των οικογενειών τους.

Στην έρευνα της ΔΟΕ, οργάνωσης που συνδέεται με τον ΟΗΕ, αναφέρεται ότι οι υψικάμινοι που παράγουν τούβλα αντλούν εργατικό δυναμικό κατά κύριο λόγο από τις χιλιάδες χρεωμένες οικογένειες, οι οποίες δανείστηκαν χρήματα για να καλύψουν τις στοιχειώδεις τους ανάγκες ή έκτακτα έξοδα — από ιατρικές υπηρεσίες ως γάμους και κηδείες.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο στις επαρχίες Νανγκαρχάρ και Καμπούλ. Διαπιστώθηκε ότι 64% των μελών των οικογενειών με τις οποίες οι ερευνητές ήλθαν σε επαφή εργάζονται σε βιοτεχνίες ή εργοστάσια κατασκευής τούβλων για ως και 11 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό για 35 χρόνια.

«Αντιμέτωπες με ένα χρέος που είναι αδύνατο να αποπληρωθεί, οι οικογένειες καταλήγουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη τους την διαθέσιμη εργατική δύναμη, έστω κι αν αυτό μακροπρόθεσμα προκαλεί ζημιά, για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες», αναφέρεται στην έρευνα.

«Εξαιτίας της ανάγκης και της ακραίας φτώχειας, οι οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους να δουλέψουν στις υψικαμίνους», σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ενήλικες όσο και οι ανήλικοι εργαζόμενοι δουλεύουν για πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα, υπό εξαιρετικά σκληρές συνθήκες. Ο μέσος ημερήσιος μισθός για κάθε ενήλικα είναι ως και 8,50 δολάρια ΗΠΑ. Ο μέσος ημερήσιος μισθός για κάθε παιδί είναι περίπου 6 δολάρια, σύμφωνα με την ΔΟΕ.

Η οργάνωση τόνισε ότι καθώς ο πόλεμος αποκλιμακώνεται, η παιδική εργασία υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν, που αριθμεί 30 εκατομμύρια, είναι κάτω από 15 ετών. Σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται ήδη σε θέσεις μερικής ή πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με την UNICEF. Ο πόλεμος, η φτώχεια, η ανεργία και οι πολυμελείς οικογένειες έχουν συμβάλει ώστε να υπάρχει ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός παιδιών, που θεωρούνται πλεονάζον εργατικό δυναμικό, κατά την ίδια οργάνωση.

«Το ζήτημα της παιδικής εργασίας μπορεί να πάψει να απασχολεί μετά το 2014», όταν θα αποχωρήσουν οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, σημειώνει ο αντιπρόσωπος της ΔΟΕ στην Καμπούλ, Ερβέ Μπερζέρ.

Καθώς η εκρηκτική ανάπτυξη του τομέα των κατασκευών στο Αφγανιστάν, το ένα τρίτο της οποίας υπολογίζεται ότι χρηματοδοτήθηκε από την διεθνή βοήθεια, αναμένεται να σταματήσει όταν η ξένη βοήθεια σταματήσει να ρέει, τα παιδιά που εργάζονται θα χάσουν τις δουλειές που έχουν και οι οικογένειές τους θα βυθιστούν ακόμα περισσότερο στη φτώχεια και στην εξάρτηση από τους εργοδότες.

Η οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια την οποία παρείχαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μειώθηκε από τα 4,1 δισ. δολάρια το 2010 σε 2,5 δισ. δολάρια το 2011. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το μισό ποσό αυτού που είχε προϋπολογίσει πέρυσι, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση εντάθηκε. Η διεθνής βοήθεια θα είναι ακόμα λιγότερη το 2012.

Για τον Μπερζέρ, το ζήτημα-κλειδί για το άμεσο μέλλον θα είναι η «βιωσιμότητα» της αφγανικής οικονομίας. Σημείωσε πως καθώς εξετάζονται σχέδια για την έναρξη της εκμετάλλευσης των ορυκτών στη χώρα, θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια να μην επεκταθεί η παιδική εργασία στη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook