Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Ιταλίδα υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο, καθώς ενώ διαπραγματεύεται με τα ιταλικά συνδικάτα τη μονιμότητα πιέζοντας προς μία πιο ευέλικτη αγορά εργασίας, η κόρη της έχει μια πανεπιστημιακή καριέρα-εξπρές και εργάζεται στο ίδιο πανεπιστήμιο στο οποίο απασχολούνται η μητέρα και ο πατέρας της. Επικρίσεις στον ιταλικό Τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα για την Έλσα Φορνέρο, η οποία είχε προκαλέσει επίσης ποικίλα σχόλια το Δεκέμβριο όταν ανακοίνωνε στους Ιταλούς με δάκρυα την επιβολή έκτακτων μέτρων ύψους 30 δισ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες έρχεται μπαράζ δηλώσεων από τα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών σχετικά με το θέμα της μονιμότητας, καθώς βρίσκεται επί τάπητος στον κοινωνικό διάλογο με τα συνδικάτα η ελαστικοποίηση των εργασικών σχέσεων.

Ο ίδιος ο Μάριο Μόντι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «οι νέοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα μπορούν να έχουν μια μόνιμη δουλειά για όλη τους την ζωή» για να ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων. Ακολούθησε η υπουργός Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι, η οποία δήλωσε «πως εμείς οι Ιταλοί είμαστε αγκιστρωμένοι σε μόνιμη θέση, στην ίδια πόλη, δίπλα στη μαμά και τον μπαμπά», αλλά ο κόσμος αλλάζει…

Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί η Έλσα Φορνέρο δέχεται βολές από τον Τύπο και χρήστες υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης «για σύγκρουση επαγγελματικών και οικογενειακών συμφερόντων» και ανακολουθία.

Η Φορνέρο έχει ξεκινήσει κοινωνικό διάλογο με τα συνδικάτα, με στόχο την επικράτηση μιας πιο ευέλικτης αγοράς εργασίας, θεωρώντας ότι «πρέπει να επεκτείνουμε την προστασία κατά το δυνατό σε όλους, όχι όμως να υποσχόμαστε τη μονιμότητα, την οποία δεν μπορούμε να προσφέρουμε».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες, η 37χρονη κόρη της Φορνέρο, Σίλβια Ντεάλιο, εργάζεται ως καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο, στο οποίο απασχολούνται η μητέρα και ο πατέρας της, ο οποίος είναι γνωστός οικονομολόγος και δημοσιογράφος.

Πρόκειται για το πανεπιστήμιο του Τορίνο, όπου διδάσκει ιατρική γενετική, ενώ, παράλληλα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, η κόρη της Ιταλίδας υπουργού Εργασίας είναι και υπεύθυνη ερευνητικών προγραμμάτων του ιδρύματος Ηugef, που ασχολείται με την ανθρώπινη γενετική.

Σύμφωνα, δε, με πολλούς σχολιαστές, η Σίλβια Ντεάλιο είχε λάβει στο παρελθόν και πολύτιμες χρηματοδοτήσεις από το τραπεζικό ίδρυμα San Paolo, του οποίου ήταν αντιπρόεδρος η μητέρα της.

«Ξέρουμε και εμείς να θεωρητικολογούμε και να τασσόμαστε κατά της μόνιμης εργασίας, όταν η κόρη μας έχει εξασφαλίσει τέτοιου είδους ασφαλείς δουλειές» αναφέρουν πολλοί χρήστες του Διαδικτύου.

Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με την καριέρα-εξπρές της Σίλβια Ντεάλιο, η Έλσα Φορνέρο δηλώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Repubblica, ότι «η κόρη της ξέρει πώς να υπερασπίσει η ίδια τον εαυτό της».

Ουδείς αμφισβητεί επί της ουσίας τη μεγάλη ικανότητα και την επιστημονική αξία της 37χρονης καθηγήτριας, ωστόσο πολλοί χρήστες του Facebook και του Twitter σημειώνουν ότι χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των γονιών της μπορεί να μην είχε καταφέρει να κερδίσει τόσο γρήγορα την επαγγελματική καταξίωση και τη μονιμότητα.

Η ίδια η ενδιαφερόμενη δηλώνει ότι «αφήνει να μιλήσει το βιογραφικό της, έστω κι αν κάποιοι την καταδίκασαν μόνο βάσει των όσων γράφονται στα μπλογκ».

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook