Μετά απο δύο χρόνια αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής.Μετά απο μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου.

Μετά απο αυξήσεις στους φόρους και την επιβολή χαρατσιών.

Μετά απο την αύξηση της ύφεσης,των λουκέτων στις επιχειρήσεις και της ανεργίας.

Μετά απο την συνεχή μείωση των δημοσίων εσόδων λόγω της ύφεσης.

Μετά την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και της υγείας.

Μετά απο τις αποφάσεις για εκποίηση δημόσιων εταιρειών και ακινήτων.

Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η διάλυση του Ελληνικού κράτους και της Ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος:

Η μετατροπή της Ελλάδας σε μιαν \”μπανανία\” όπου οι Γερμανοί (;) \”επενδυτές\” , θα μπορούν να απομυζούν όλα τα πλούτη αυτής της χώρας με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Με εργαζόμενους-υπηκόους,οι οποίοι χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα και με μισθούς πείνας, θα δουλεύουν νυχθημερόν για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι \”επενδυτές\”.

Με έναν λαό που θα τον σέρνουν όπως νομίζουν κραδαίνοντας διαρκώς την απειλή της χρεοκοπίας της χώρας.

Μόνο που όλοι αυτοί οι Βορειοευρωπαίοι φαίνεται πως δεν έχουν διαβάσει καθόλου Ελληνική ιστορία ή αν διάβασαν δεν διδάχθηκαν απο αυτήν…..

Τι απαιτούν οι Ευρωπαίοι \”δανειστές\” και σε τι συμφώνησαν οι 4.

(Δείτε εδώ ολόκληρο το μνημόνιο,όπως κατατέθηκε χθες)

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως οι κ.κ.Παπαδήμος,Παπανδρέου,Σαμαράς,Καρατζαφέρης, φαίνεται να συμφώνησαν (έστω και με βαριά καρδιά) σε όλες τις απαιτήσεις.

Μάλιστα ενώ αρχικά υπήρχε μια διαφωνία του Σαμαρά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, τελικά είπαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

Για να δούμε σε τι συμφώνησαν :

Το προσχέδιο συμφωνίας που απετέλεσε και τη βάση του ολονύχτιου θρίλερ στο Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει και νέα παρέμβαση στους κατώτατους μισθούς τον Ιούλιο που δεν αποκλείεται να μας φέρουν αντιμέτωπους με τους βασικούς μισθούς των πρώην ανατολικών χωρών .

Η μείωση των κατωτάτων μισθών κατά 22% θα συμπαρασύρει μια σειρά επιδομάτων που υπολογίζονται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη όπως το επίδομα ανεργίας , το επίδομα μητρότητας και η περικοπή των συντάξεων για τους συνταξιούχους που εργάζονται ( θα περικόπτεται η σύνταξη κατά 70% όταν το εισόδημα ανέρχεται σε 700 ευρώ αντί 1000 που ίσχυε έως σήμερα)

Στον τομέα των συντάξεων – που τελικώς αποδείχθηκε και το μεγάλο «αγκάθι» για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών – η Τρόικα στο κείμενό της ζητά:

• 15% μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων από το πρώτο ευρώ
• 15% μείωση των κύριων συντάξεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες
• 7% μείωση των κύριων συντάξεων στο ΝΑΤ (αναδρομικά από 1/1/2012)
• Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2%
• Κατάργηση εισφορών για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας & τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, οι οποίοι καταργούνται
• Μείωση των εισφορών του ΙΚΑ κατά 3% (από 1/1/2013)

Οι απώλειες των ταμείων μόνο από τη μείωση του κατώτατου μισθού φθάνουν τα 870 εκ ευρώ ετησίως, από τη μείωση και των υψηλότερων αμοιβών και το πάγωμα των ωριμάνσεων αγγίζει τα 2,4 δισ ενώ η υστέρηση εσόδων εξαιτίας της ύφεσης θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ ..Με δεδομένο ότι η τρόικα δεν προβλέπει κάλυψη των απωλειών από νέους πόρους ,εκφράζονται φόβοι ότι το ασφαλιστικό μπορεί να ξανανοίξει με δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις .

Για τις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο η τρόικα απαιτεί:

• Άρση της μονιμότητας
• Κατάργηση του κανονισμού Εργασίας
• Εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων
• Μείωση συμβασιούχων
• Περιορισμό εισαγωγών στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
• Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων τον Ιούνιο για την περικοπή περίπου 440 εκατ. ευρώ δηλαδή 0,2% του ΑΕΠ.

Όπως αποκαλύπτεται από το 50σέλιδο προσχέδιο συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την ριζική αναμόρφωση το φορολογικού συστήματος κι ότι η νέα μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας θα πρέπει να βασίζεται σε έξι κατευθύνσεις:

1) Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων, που θα πλήξουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα αλλά και την ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
2) Απαγόρευση για νέες ρυθμίσεις χρεών και κάθε παροχή φορολογικής αμνηστίας για φορολογικά αδικήματα και χρέη.
3) Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό υποκρύπτει μέτρα όπως πχ η κατάργηση ή μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα.
4) Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας και μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων, ενδεχομένως από οκτώ που είναι σήμερα σε μόλις τρία ή τέσσερα. Σε τέτοια περίπτωση πάντως καταργείται η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και θα προκύψει επιβάρυνση την υπαγωγή των εισοδημάτων στα υψηλότερα κλιμάκια.
5) Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.). Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι στα μισθώματα των ακινήτων, καθώς τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς πιθανότατα με συντελεστή 20%, και χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο. Θα έχει επίσης ως συνέπεια να αυξηθεί η φορολογία στους τόκους των καταθέσεων και των ομολόγων από το 10% στο 20% και να επιβληθεί φόρος 20% στις υπεραξίες που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών και εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων!
6) Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook