Έχετε σκεφτεί να βάλετε τα παιδιά σας να κάνουν μία λίστα αγορών για το σούπερ μάρκετ και την λαϊκή; Μάλλον όχι και αυτό για διάφορους λόγους! Άλλοι πιστεύεται ότι είναι πολύ μικρά για κάτι τέτοιο, άλλοι έχετε τέτοιους ρυθμούς που δεν προλαβαίνετε να ασχοληθείτε με αυτό, άλλοι θεωρείτε ότι δεν έχει καμία σκοπιμότητα.

Και όμως, είναι κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε και να κάνει την διαφορά στις διατροφικές συνήθειες της οικογένεια σας και ιδιαίτερα των παιδιών σας. Θεαματική διαφορά θα δουν οι οικογένειες που έχουν τα λεγόμενα \’\’κακόφαγα\’\’ παιδιά που δεν τρώνε τα πάντα όπως ισχυρίζεται ο περίγυρος τους. Μήπως δεν δοκιμάζουν γιατί δεν ήταν στο χέρι τους μέχρι τώρα να επιλέξουν; Τα παιδιά έχουν την ανάγκη πολλές φορές να νιώσουν ότι έχουν την δυνατότητα της επιλογής και της ελευθερίας. Σε αυτή την ανάγκη βασίζεται αυτή η τεχνική.

Λοιπόν, αγαπητοί μου γονείς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι φαντάζουν. Επιλέξτε μια μέρα της εβδομάδας που θα ασχολείστε με το θέμα της διατροφής και την λίστα αγορών. Αν για παράδειγμα πηγαίνετε για ψώνια το Σάββατο, ζητήστε από το παιδί σας να σας ετοιμάσει μέσα την εβδομάδα μια λίστα με τα τρόφιμα που θα ήθελε να έχει στο διαιτολόγιο της επόμενη εβδομάδα και να σας την παραδώσει την Παρασκευή το βράδυ. Μπορεί να συνοδεύεται από την συνταγή που προτιμά, είτε δική σας ή κάποια που είδε σε κάποιο βιβλίο ή στην τηλεόραση.

Μελετήστε την λίστα του με προσοχή και ρωτήστε το παιδί για διευκρινήσεις ή τον λόγο επιλογής του συγκεκριμένου τροφίμου. Με την ευκαιρία της λίστας σχολιάστε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και συζητήστε ήρεμα τα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης τους, αφού σίγουρα θα υπάρχουν θρεπτικές και λιγότερο θρεπτικές επιλογές. Σιγά σιγά μπορείτε να θέτετε στόχους και να δελεάζετε το παιδί σας να τους πετύχει! Πάντα όμως σε αρμονία και συνεργασία με την υπόλοιπη οικογένεια. Έτσι σταδιακά θα καταφέρετε να αντικαταστήσετε για παράδειγμα τα αναψυκτικά και τα έτοιμα γλυκίσματα και να το πείσετε να δοκιμάσει κάποιο λαχανικό ή φρούτο.

Η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει και θα σας ωφελήσει. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και ανοίξτε ένα νέο κεφάλαιο υγείας και επικοινωνίας με τα παιδιά σας.

Γεωργία Σπ. Πετράκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook