Μέσω του ΕΛΓΑ για την φυτική παραγωγή και μέσω των ΠΣΕΑ για τα θερμοκήπια, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών σε Φαλάσαρνα και Σφηνάρι, οι οποίοι καταστράφηκαν ολοσχερώς απο την πρόσφατη ανεμοθύελλα σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις.

Όπως ανακοινώθηκε απο την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2012 ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε την περιοχή των Φαλασάρνων και του Σφηναρίου προκαλώντας ζημιές σε θερμοκήπια της περιοχής.
Οι γεωπόνοι της Δ/νσης κ.κ. Μιχάλης Γαβριλάκης Μιχάλης και Μαρία Μουτσοπούλου στις 8/2  επισκέφθηκαν την περιοχή για την διαπίστωση των ζημιών που προκλήθηκαν στα θερμοκήπια και μετά από αυτοψία διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

– Ολοσχερής καταστροφή θερμοκηπίων καθώς και των φυτών και της ηρτημένης παραγωγής σε περίπου 20 στρέμματα χωρικού τύπου θερμοκηπίων.

-Πολλά θερμοκήπια χωρικού τύπου έχουν υποστεί σημαντικές φθορές στο πλαστικό το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.
Όμως η άμεση αντικατάσταση ή η επιδιόρθωση του πλαστικού είναι αδύνατη λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας γεγονός που επιτρέπει την είσοδο του νερού στο θερμοκήπιο και κατά συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής (50mm νερού έχουν καταγραφεί στην περιοχή μόνο το τελευταίο τριήμερο).

Ο Δ/ντης της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.Μιχάλης Μεσσαριτάκης επικοινώνησε με τον δ/ντη του ΕΛΓΑ Κρήτης κ.Νίκο Δασκαλάκη και ζήτησε την άμεση αποζημίωση των θερμοκηπίων.

Ο κ.Δασκαλάκης τον ενημέρωσε ότι επόπτες του ΕΛΓΑ έχουν ήδη επισκεφτεί την περιοχή για την πρώτη καταγραφή των ζημιών.

Απο την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ.Απόστολος Βουλγαράκης δήλωσε ότι συμπαραστέκεται στους παραγωγούς που επλήγησαν από την θεομηνία και σε άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΑ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην αποζημίωση της φυτικής παράγωγης και μέσω των ΠΣΕΑ στην αποζημίωση των θερμοκηπίων που καταστράφηκαν.

Στο μεταξύ οι αγρότες που επλήγησαν, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση καθώς, όχι μόνο είναι χρεωμένοι σε τράπεζες και προμηθευτές εφοδίων, όχι μόνο έχουν χάσει την υποδομή την οποία για να την ξαναστήσουν πρέπει να ξαναχρεωθούν (απο πού;), αλλά επιπλέον, έχασαν και την παραγωγή απο την οποία είχαν υπολογίσει κάποια έσοδα για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook