Αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στα σκληρά μέτρα του νέου μνημονίου που συμφωνήθηκαν στη μαραθώνια συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, αναμένεται να λάβουν σήμερα, Πέμπτη, τα συνδικάτα.

Το πρωί συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΓΣΕΕ ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο των κινητοποιήσεων των επόμενων ημερών. Αποφάσεις αναμένεται να λάβει και η ΑΔΕΔΥ, ενώ συλλαλητήρια οργανώνει σε διάφορες πόλεις της χώρας το ΠΑΜΕ.

Ειδικότερα, συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε Αθήνα (17:30, Πεδίον του Άρεως), Πειραιά (18:30, πλατεία Κοραή), Θεσσαλονίκη (18:00, Άγαλμα Βενιζέλου), Πάτρα (18:00, πλατεία Γεωργίου), Ηράκλειο (19:00, πλατεία Ελευθερίας) και αλλού.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται και την Παρασκευή στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία (Παρασκευή-Σάββατο), ως απάντηση στα νέα μέτρα.

Στον ILO ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μετέβη στη Γενεύη, στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), καθώς η Συνομοσπονδία έχει προσφύγει στον ILO, καταγγέλλοντας την ωμή παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων και ζητώντας την παρέμβασή του με κάθε μέσο και τρόπο ώστε να διασφαλιστούν όσα και διεθνώς έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την έλλειψη σεβασμού της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων καταγγέλλουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στον υπουργό Οικονομίας, στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και στο γενικό διευθυντή του ILO η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία καθώς και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.