Την οργή πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν προκαλέσει τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα, για να προχωρήσουν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η νέα δανειακή σύμβαση, και τα οποία θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεμήνυσε στους βουλευτές ότι υπάρχει σχέδιο για τη σωτηρία της παράταξης, αφού όμως ολοκληρωθεί η προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.

Αναβρασμός επικρατεί και στη ΝΔ, με αρκετούς βουλευτές να σκέφτονται να καταψηφίσουν τα μέτρα, ενώ ο Γ.Μανώλης παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα του τομέα Συνδικαλισμού. «Όχι» ενδέχεται να πει και ο ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με Tα Νέα, σε non paper που διέρρευσε από συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρεται πως «υπάρχει σχέδιο για να επανασύσταση της παράταξης» καθώς «το στοίχημα της χώρας θα το κερδίσει όποιος μιλάει με ειλικρίνεια και λέει την αλήθεια. Από αυτό θα κριθεί και η παράταξη». Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται πως «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια προοδευτική πλειοψηφία μεταρρυθμίσεων και υπευθυνότητας». Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «πολύ δύσκολες αποφάσεις» και για έναν «συναισθηματικό, ηθικό, πολιτικό και εκλογικό ακρωτηριασμό, που το ΠΑΣΟΚ υφίσταται στο όνομα της σωτηρίας της χώρας».

Την ίδια στιγμή όμως, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν συντάξει επιστολή -τις οποίας το περιεχόμενο αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη- ζητώντας να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Η επιστολή απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Αντιδράσεις προκαλούν, επίσης, οι φήμες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει το Σαββατοκύριακο στην ψήφιση του PSI και των βασικών πτυχών της νέας δανειακής σύμβασης και η ψηφοφορία για τα νέα μέτρα να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του τέως προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη: «Η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν μπορεί να καταργηθεί με κανένα Μνημόνιο ή με κανέναν κατεπείγοντα νόμο κυριακάτικα. Αυτό δεν γίνεται να περάσει από το Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στη ΝΔ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Κ.Μαρκόπουλος, Μ.Κεφαλογιάννης, Γ.Γιακουμάτος, Δ.Σταμάτης, Κ.Γκιουλέκας και Γ.Βλάχος σκέφτονται να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα. Ωστόσο, εκτιμάται πως θα περιμένουν την εισήγηση του Αντ.Σαμαρά.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, ο Γιάννης Μανώλης υπέβαλε την Πέμπτη την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του τομέα Συνδικαλισμού της ΝΔ.

Την Τετάρτη, στη διάρκεια αντιμνημονιακής εκδήλωσης συνδικαλιστών της ΝΔ στο Περιστέρι, ο κ. Μανώλης είχε εκφράσει την ελπίδα «ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα τα τινάξει όλα στον αέρα». Ο κ. Μανώλης ξεκαθάρισε πως δεν υποστηρίζει την επιστροφή στη δραχμή, όμως -όπως είπε- το λάθος δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Αναφορικά με τη στάση του ΛΑΟΣ, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Γ.Καρατζαφέρης εξέφρασε και κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την επιφύλαξή του για το νέο πακέτο των επώδυνων μέτρων.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν προτίθεμαι να 'υπογράψω' μια σύμβαση εντός ελαχίστων ωρών, της οποίας το περιεχόμενο δεν με βρίσκει σύμφωνο» φέρεται να σημειώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

«Δεν θα ψηφίσουμε εάν δεν έχουμε έγγραφες διαβεβαιώσεις για την νομιμότητα των μέτρων» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο Mega o βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης, παραπέμποντας στο αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ για διαβεβαιώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

«Δεν ψηφίζω με το πιστόλι στον κρόταφο· διαφωνώ με πολλά από όσα προβλέπει το μνημόνιο» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

 

in.gr