Με σκοπό να μεταφέρουν πίσω στην Ελλάδα όσους περισσότερους από τους 300 Έλληνες που βρίσκονται στη Λιβύη (δεδομένου ότι βρίσκονται διάσπαρτοι σε πολλές περιοχές της αφρικανικής χώρας), τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 απογειώνονται στις 9 το πρωί της Πέμπτης από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Τα δύο C-130 θα προσγειωθούν στην Τρίπολη, ενώ το τρίτο θα κατευθυνθεί στην πόλη Σάπκα περίπου 700 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Επικεφαλής της επιχείρησης είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης ο οποίος μεταβαίνει στη Λιβύη με ένα από τα στρατιωτικά αεροσκάφη για να συντονίζει επί τόπου την επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων.

Για όλα τα ενδεχόμενα, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αποφασίστηκε να αποσταλεί στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λιβύης η φρεγάτα \”Ψαρά\” του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν στη βάση της Σούδας. Το πολεμικό πλοίο κινείται ήδη με τη μεγίστη ταχύτητα προς τον κόλπο της Σύρτης, με αποστολή να υποστηρίξει από θαλάσσης την προσπάθεια μετακίνησης των Ελλήνων, όπου και προβλέπεται να φτάσει περίπου στη μία το μεσημέρι της Πέμπτης.

Προς την ίδια περιοχή ανοικτά της Λιβύης δεν αποκλείεται να πλεύσει και μία δεύτερη φρεγάτα του ΠΝ, η \”Υδρα\”, το πλήρωμα της οποίας έχει ήδη διαταχθεί να κινηθεί στην Κρήτη για περιπολία. Επισήμως δεν έχει διευκρινιστεί αν οι Ελληνες πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη και δεν καταφέρουν να μπουν σε κάποια από τα C130 θα μπορέσουν να επιβιβαστούν σε μια από τις δύο φρεγάτες του Πολεμκού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook