Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της αλ Κάιντα στο Πακιστάν, ο Πακιστανός Μπαντάρ Μανσούρ, σκοτώθηκε σήμερα από πύραυλο που εκτόξευσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο βορειο-δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν.

Ο Μανσούρ σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους της CIA στην πόλη Μιρανσάχ, τη μεγαλύτερη πόλη του Βορείου Ουαζιριστάν, προπύργιου των Πακιστανών ταλιμπάν που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Νωρίτερα στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι ισλαμιστές» σκοτώθηκαν τη νύχτα σε επίθεση στη Μιρανσάχ.

Σύμφωνα με συντρόφους του Μανσούρ, στην ίδια επίθεση σκοτώθηκε και η σύζυγός του.

«Ο Μπαντάρ Μανσούρ σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση τη νύκτα στο Μιρανσάχ», δήλωσε μη κατονομαζόμενη πηγή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ πολλοί ακόμη συνάδελφοί του επί τόπου επιβεβαίωσαν την πληροφορία, προσθέτοντας ότι η σύζυγός του σκοτώθηκε μαζί του.

«Ο θάνατός του αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις επιχειρησιακές ικανότητες της αλ Κάιντα... Μετά τον θάνατο ή την εξουδετέρωση του Ιλίας Κασμίρι, ο Μπαντάρ Μανσούρ ήταν ο ντε φάκτο ηγέτης της αλ Κάιντα στο Πακιστάν», δήλωσε πηγή των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Εάν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του Μπαντάρ Μανσούρ αποτελεί μία εξαιρετική είδηση για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή, διότι ήταν ένας από τους κύριους στόχους τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Πακιστάν», δήλωσε δυτικός ειδικός για την τρομοκρατία στην περιοχή.

«Ήταν ο ηγέτης των δικτύων της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και ήταν στόχος πολλών μυστικών υπηρεσιών δυτικών χωρών», δήλωσε η ίδια πηγή.

Ο Μπαντάρ Μανσούρ, 40 ετών, καταγόταν από το Ντέρα Γάζι Χαν και εθεωρείτο ο κύριος υπεύθυνος πολλών επιθέσεων αυτοκτονίας που διαπράχθηκαν από τους Πακιστανούς ταλιμπάν, συμμάχους της αλ Κάιντα από το καλοκαίρι του 2007, και στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 5.000 ανθρώπους.

«Ο Μανσούρ είχε εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια στη Μιρανσάχ και είχε δημιουργήσει στην περιοχή στρατόπεδο εκπαίδευσης της οργάνωσής του που ονομάζεται Χαρακάτ ουλ Μουτζαχεντίν (Κίνημα Μαχητών στα ουρντού)», εξήγησε ένας αξιωματικός των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. «Εκπαίδευε επίσης και έστελνε μαχητές στο Αφγανιστάν», γεγονός που εξηγεί για ποιον λόγο ήταν κύριος στόχος των Αμερικανών.