Mε επιστολή της η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη προς τον εκτελεστικό Διευθυντή Enisa κ. Udo Helmbrecht, τον Εθνικό Εκπρόσωπο στο Δ.Σ. του Enisa Δρ. Κων/Νο Στεφάνιδη και τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη τονίζει την αναγκαιότητα παραμονής του Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στο Ηράκλειο.

Το κείμενο της επιστολής:

Είναι πλέον γνωστό, πως έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για ουσιαστική απομάκρυνση του Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) από το Ηράκλειο.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βιομηχανίας Έρευνας και Ενέργειας, για διατήρηση της έδρας στο Ηράκλειο, αλλά επί της ουσίας λειτουργία στην Αθήνα, αν και δεν έχει ακόμα εγκριθεί απ’ όλα τα συναρμόδια όργανα, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί μια απόφαση ολιγωρίας, που φέρνει ακόμα πιο κοντά την πιθανότητα πλήρους απομάκρυνσης του Οργανισμού από τη χώρα.

Ο ρόλος του Οργανισμού στο Ηράκλειο ήταν και παραμένει κομβικός, αφού εκτός του ότι πληροί τη βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποκέντρωση των υπηρεσιών, λειτουργεί ως πυλώνας συνεργασίας με ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, το Ι.Τ.Ε. στις εγκαταστάσεις του οποίου και φιλοξενείται.

Για τη λειτουργία του Οργανισμού παράλληλα έχουν ήδη ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης νέα υπερσύγχρονα κτίρια για τις ανάγκες λειτουργίας του, τα οποία ακόμα δεν έχουν παραδοθεί.

Εξ’ αυτών, είναι δεδομένο, πως η έγκριση απομάκρυνσης του Οργανισμού από το Ηράκλειο, πρώτον πλήττει βάναυσα τη βασική αρχή λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα έχει ένα δυσβάστακτο οικονομικό κόστος, αφού πρόκειται να αφήσει αναξιοποίητα κτίρια και εγκαταστάσεις τα οποία δημιουργούνται για να καλύψουν αυξημένες ανάγκες του Οργανισμού, αλλά και να απαιτήσει απίστευτα κονδύλια για τη μεταφορά.

Ως Δημοτική Αρχή λοιπόν, διαφωνούμε κάθετα με την επικείμενη απομάκρυνση του Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών από το Ηράκλειο, ενώ στηρίζουμε την παραμονή και ενίσχυση δράσης του τόσο σημαντικού Οργανισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζητούμε παράλληλα από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων:
• Να στηρίξει τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τον ENISA.
• Να συνεπικουρήσει για την παραμονή του Τεχνικού Προσωπικού, που αποτελεί και την συντριπτική πλειοψηφία του Οργανισμού στην Κρήτη.
• Ν’ αναλογιστεί τις τεράστιες οικονομικές δαπάνες της χώρας που αναμένεται να προκύψουν από τη μεταφορά του προσωπικού στην Αθήνα.
• Ν’ αναλογιστεί το πόσο υποσκάπτονται οι τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει ως τώρα στο χώρο του Ερευνητικού Κέντρου.
• Να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή ITRE της Ευρωβουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα.
• Να κινητοποιήσει τους αρμόδιους Διπλωματικούς Μηχανισμούς με το συναρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών για αλλαγή της απόφασης.
• Να υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία του Γραφείου που ήδη λειτουργεί στην Αθήνα.

Θεωρώντας πως ακόμα και την ύστατη στιγμή, οι συναρμόδιοι φορείς θα αναλογιστούν τους κινδύνους απομάκρυνσης του Οργανισμού από τη χώρα, προσδοκούμε σε άμεσες ενέργειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook