Τα απολιθώματα κρύβουν καμιά φορά απίστευτα μυστικά. Η τελευταία επιστημονική ανακάλυψη οδήγησε στην αναπαραγωγή ενός τραγουδιού που χρονολογείται πριν από 165 εκατομμύρια χρόνια.

Συγκεκριμένα, Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν το άθικτο απολίθωμα ενός προϊστορικού γρύλλου της ιουρασικής (ή ιουράσιας) περιόδου*.

Η κατάσταση του απολιθώματος ήταν τόσο καλή που ήταν ακόμα ορατές οι μικρές δομές των φτερών, τα οποία ο γρύλλος “τρίζει” μεταξύ τους για να παράξει τον αγαπημένο ήχο των βραδιών του καλοκαιριού. Το είδος ονομάστηκε Archaboilus musicus.

Οι δομές των φτερών του ιουράσιου γρύλλου έδωσαν στους επιστήμονες μια ιδέα του ήχου που θα παρήγαγε το προϊστορικό έντομο και κατέληξαν ότι κυμαινόταν σε χαμηλότερη κλίμακα από αυτόν που παράγουν οι σημερινοί απόγονοι του είδους.

Με τον ήχο αυτό ο ιουράσιος γρύλλος προσέλκυε το ταίρι του.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

*Ιουράσια (ή Ιουρασική) περίοδος (διεθν. Jurassic) ονομάζεται η γεωλογική περίοδος που εκτείνεται στο παρελθόν από τα 199,6 έως τα 145,5 Ma (εκατομμύρια χρόνια πριν), δηλαδή από τα τέλη του Τριαδικού έως τις αρχές του Κρητιδικού.

Το Ιουρασικό αποτελεί τη μεσαία περίοδο του Μεσοζωικού αιώνα, που είναι γνωστός και ως «Αιώνας των Ερπετών», και χωρίζεται σε τρεις επιμέρους περιόδους: το Κατώτερο (Πρώιμη), το Μέσο (Μέση) και το Ανώτερο (Ύστερη).

Η αρχή της περιόδου αυτής χαρακτηρίζεται από το γεγονός της μεγάλης Τριασικής-Ιουρασικής εξαφάνισης ειδών.


(econews)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook