Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι φάκελοι του FBI για τον Στιβ Τζομπς. Οι φάκελοι περιγράφουν τον ιδρυτή της Apple ως έναν άνθρωπο που έχρηζε σεβασμού για την πρωτοπορία του, ωστόσο αμφισβητούν την ειλικρίνεια και την ηθική του.

«Αρκετά άτομα αμφισβήτησαν την ειλικρίνεια του Στ.Τζομπς, λέγοντας ότι ο κ. Τζομπς θα διαστρεβλώσει την αλήθεια και θα αλλάξει την πραγματικότητα, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του» αναφέρει η περίληψη της έρευνας του FBI.

Πρώην συνεργάτης του Τζομπς, που κατηγορούσε τον ιδρυτή της Apple, επειδή δεν έλαβε μετοχές που πίστευε ότι άξιζε, χαρακτήρισε τον Τζομπς ως «ειλικρινή και άξιο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, ο ηθικός χαρακτήρας του είναι αμφισβητούμενος».

Ορισμένοι από τους συνεντευξιαζόμενους δήλωσαν ότι ο Στ.Τζομπς ήταν δύσκολος συνεργάτης, κάτι που έχει ξαναειπωθεί και μάλιστα αναφέρεται και σε βιογραφία που κυκλοφόρησε πέρυσι. Ο Στιβ Τζομπς πέθανε τον Οκτώβριο του 2011, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Στιβ Τζομπς είχε πέσει θύμα μιας εκβιαστικής απειλής για βόμβα το 1985.

Αναφέρονται, επίσης, στην επιλογή του να στραφεί στον Βουδισμό και στην παραδοχή του για χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ο φάκελος συστάθηκε το 1991, όταν η τότε κυβέρνηση Μπους σκεφτόταν να του δώσει κυβερνητικό πόστο.

Παρά τα μη κολακευτικά σχόλια, ο ιδρυτής της Apple διορίστηκε αμισθί σε θέση συμβουλευτική του προέδρου για θέματα πολιτικής εξαγωγών.

Οι πλούσιοι και διάσημοι που μπήκαν στο «στόχαστρο» του FBI

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, εκατοντάδες ηθοποιοί, Αμερικανοί και ξένοι πολιτικοί, αθλητές, συγγραφείς, μουσικοί έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας από το FBI.

Οι Μπαντ Άμποτ και Λου Κοστέλο είναι διάσημοι για ως κωμικό δίδυμο. Ωστόσο, στη δεκαετία του 1950 το FBI έστρεψε σε αυτούς την προσοχή του για άλλους λόγους, αναφέρει το BBC.

«Πληροφοριοδότης της αστυνομίας έφερε πληροφορίες ότι ο Μπαντ Άμποτ, γνωστός κινηματογραφικός και τηλεοπτικός αστέρας, είναι συλλέκτης πορνογραφίας. Ισχυρίστηκε ότι έχει 1.500 μπομπίνες με άσεμνες ταινίες» έγραψε πράκτορας σε φάκελο του FBI.

Όσο για τον Κοστέλο, ο δικός του φάκελος έγραφε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πόρνες έδωσαν ένα άσεμνο σόου για τον Λου Κοστέλο». Μάλιστα, ο πράκτορας του FBI ανέφερε ότι η κάθε μία πληρώθηκε 50 δολάρια για αυτό το σόου.

Για κάποιους, όπως η Αν Νικόλ Σμιθ, δημιουργήθηκε φάκελος επειδή είχαν πέσει θύμα εκβιασμού ή βίας.

Άλλους, όπως τον συγγραφέα Νόρμαν Μέιλερ ή τον ηθοποιό Τσάρλι Τσάπλιν, το FBI τους υποψιαζόταν για «φιλοκομμουνιστικές θέσεις», ενώ τον Τζον Λένον τον παρακολουθούσαν για τις αντιπολεμικές του απόψεις.

Όταν διευθυντής του FBI ήταν ο φοβερός και τρομερός Τζ.Έντγκαρ Χούβερ, «μπορούσες να βρεις μια αφορμή να ανοίξεις φάκελο για τον οποιονδήποτε», αναφέρει ο ιστορικός Στιβ Ρόσγουρμ.

Ακόμα και για τραγούδια δημιουργήθηκε φάκελος. Συνολικά, 119 σελίδες περιλάμβανε ο φάκελος του τραγουδιού Louie Louie των Kingsmen. Κι αυτό επειδή οι στίχοι, σύμφωνα με εργαζόμενο σε σχολείο στη Φλόριντα και τον κυβερνήτη της Ιντιάνα, Μάθιου Γουέλς, ήταν «μυστικά ανήθικοι».

Φυσικά, η πρακτική του FBI να διατηρεί φακέλους σχεδόν για τους πάντες έχει γίνει αντικείμενο όχι μόνο κριτικής, αλλά και ειρωνικών σχολίων.

Πολλοί από τους φακέλους περιλαμβάνουν στοιχεία που μάλλον παράξενα μπορούν να θεωρηθούν, παρά επικίνδυνα.

Για παράδειγμα, φάκελος για αντιπολεμικό ακτιβιστή αναφέρει ως…σημαντική πληροφορία το γεγονός ότι αυτός μάθαινε τον παπαγάλο του να βρίζει!

Ο φάκελος της Μέριλιν Μονρόε περιελάμβανε πληροφορίες για τη σχέση της με τους Κένεντι, ενώ θεωρείτο ύποπτη επειδή είχε παντρευτεί τον Άρθουρ Μίλερ που το FBI θεωρούσε κομμουνιστή.

Η έρευνα για τον Φρανκ Σινάτρα αφορούσε τις φήμες ότι έχει επαφές με τη μαφία, ενώ ο γιος του απήχθη κάποια στιγμή, γεγονός που αναφέρεται στον φάκελο.

Το FBI συνέταξε ένα σχετικά σύντομο φάκελο 34 σελίδων για τον κιθαρίστα Τζίμι Χέντριξ, μετά τη σύλληψή του το 1969 από την αστυνομία του Τορόντο με κατηγορίες που αφορούσαν τη χρήση ναρκωτικών.

Ακόμα και η πριγκίπισσα Νταϊάνα έχει φάκελο που περιλαμβάνει πληροφορίες για την επίσκεψή της το 1989 στη Νέα Υόρκη και αναφέρει ότι πολιτικές ομάδες της Βορείου Ιρλανδίας είχαν σχεδιάσει διαδηλώσεις.

Μετά τον θάνατο του Χούβερ, το 1972 το γραφείο υπέστη σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη μετά-Ουότεργκεϊτ εποχή, με την κυβέρνηση να τιθασεύσει την εξουσία του Γραφείου να δρομολογήσει πολιτικές έρευνες.

Οι πρόσφατοι φάκελοι δεν είναι, άλλωστε, τόσο ενδιαφέροντες όσο εκείνοι επί εποχής Χούβερ.

Φυσικά δεν είναι ξεκάθαρο εάν διάσημοι εν ζωή αποτελούν αντικείμενο έρευνας από το FBI. Οι νόμοι στις ΗΠΑ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής απαγορεύει την δημοσιοποίηση φακέλων του FBI για ανθρώπους που βρίσκονται εν ζωή χωρίς την άδειά τους.

«Εάν πιστεύω ότι υπάρχει φάκελος για την Μπρίτνεϊ Σπίαρς;» αναρωτιέται ο Βρετανός συγγραφέας Νίκολας Ρεντφερν που έχει γράψει το βιβλίο «Μυστικά Διασήμων: Επίσημα Κυβερνητικά Έγγραφα για τους Πλούσιους και Διάσημους».

«Όχι, πιθανότατα δεν υπάρχει. Δεν κάνει παρέα με τον πρόεδρο και δεν έχει σχέσεις με τη μαφία, ενώ δεν συνεργάζεται με Γερμανούς κατασκόπους» λέει.

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε φάκελο του FBI

  • Εάν το υποκείμενο της έρευνας δεν ζει πια, μπορεί κανείς να αποκτήσει αντίγραφο του φακέλου μέσω του νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης
  • Κάποια έγγραφα μπορεί να υπάρχουν στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ
  • Εάν το υποκείμενο της έρευνας είναι ζωντανό, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποκτήσει την άδειά του γραπτά
  • Μπορεί κάποιος να αποκτήσει αντίγραφο του φακέλου του FBI για τον ίδιο, απλά εάν τον ζητήσει -εάν αυτός υπάρχει. «Παρά τις φήμες δεν έχουμε φακέλους για τους πάντες και τα πάντα» λέει ο ιστορικός του FBI, Τζον Φοξ. «Ποτέ δεν είχαμε».

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook