Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον βουλευτή Χανίων Σήφη Βαλυράκη ότι εγκρίθηκε το αίτημα για την αύξηση του αριθμού των χρονοθυρίδων προσγείωσης, (slots) στο Αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων.

Παράλληλα, όπως παρουσιάζει σήμερα το Flashnews,gr, στις 8/2/2012 υπεγράφει απο το υπ.Υποδομών, η πράξη ένταξης του έργου της επέκτασης του αεροδρομίου των Χανίων με προυπολογισμό 109.000.000 ευρώ. Με την απόφαση αυτή και με δεδομένο ότι όλα τα άλλα (μελέτες κλπ) είναι ήδη έτοιμα, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την άμεση δημοπράτηση του έργου.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά στην αύξηση των χρονοθυρίδων προσγείωσης (slots), το αίτημα αυτό είχε υποστηρίξει ως γνωστόν ο κ.Σήφης Βαλυράκης, με πρόσφατη προσωπική επιστολή του προς τον Υπουργό Άμυνας.

Έτσι μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Αβραμόπουλο για το θέμα αυτό χθες το πρωί, και την θετική απάντηση που έλαβε,ο κ. Βαλυράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

 «Η θετική αυτή εξέλιξη θα έχει άμεσο ευεργετικό αποτέλεσμα για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης προσγειώσεων – απογειώσεων αεροσκαφών ανά ώρα (slots) των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους (πτήσεις charter), στο αεροδρόμιο Χανίων, κάτι που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη την Δυτική Κρήτη».

Με δεδομένο το ότι οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο των Χανίων, χρησιμοποιούνται και ουσιαστικά \”ελέγχονται\” απο την 115 Π.Μ., δηλαδή το ΓΕΑ, με την συγκεκριμένη έγκριση, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός προσγείωσης και απογείωσης πολιτικών αεροσκαφών και ειδικά πτήσεων charters,κάτι που θα αυξήσει και την δυνατότητα του αεροδρομίου για εξυπηρέτηση αυτών των πτήσεων.

Όπως διευκρίνησε στο Flashnews.gr, ο αερολιμενάρχης Χανίων κ.Σταύρος Καστρινάκης μέχρι τώρα απο το ΓΕΑ δινόταν άδεια για την προσγείωση έως 4 πολιτικών αεροσκαφών ανα ώρα. Αυτό δημιουργούσε τεράστια προβλήματα, ειδικά στην τουριστική περίοδο κατα την οποία η \”ζήτηση\” για προσγειώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Μετά την συγκεκριμένη έγκριση,θα μπορούν να προσγειώνονται 5 αεροσκάφη ανα ώρα κάτι που ειδικά τις μέρες της μεγάλης αιχμής (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) θα δώσει την δυνατότητα στο αεροδρόμιο \”Γιάννης Δασκαλογιάννης\” να εξυπηρετεί πολύ περισσότερες πτήσεις charters και μάλιστα στις ώρες που θέλουν οι εταιρείες, κάτι που είναι καθοριστικό για την προσέλκυση tour operators και τουριστών.

Η πράξη ένταξης της επέκτασης του αεροδρομίου στο ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ,με ημερομηνία 8/2 εξεδόθει απο το υπουργείο Υποδομών, η απόφαση  \”Ένταξη της Πράξης \”Επέκταση Κτιρίου Αεροσταθμού, Λοιπές Βοηθητικές Εγκαταστάσεις και Διαμόρφωση
Περιβάλλοντα Χώρου στον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων \”Ι. ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ\”\” με κωδικό MIS 364946 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα \”Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας\”.

Με την απόφαση αυτή, το έργο που είναι συνολικού προυπολογισμού 109.867.681 ευρώ, μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες, απο την ΕΥΔΕ Αεροδρομίων Νοτίου Ελλάδος.,καθώς είναι έτοιμες όλες οι τεχνικές μελέτες.

Όπως αναγράφεται στην απόφαση το έργο αφορά :

\”Ι. Επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού (που σήμερα έχει επιφάνεια 13.325,5 τ.μ.) συμπεριλαμβανομένης της αναδιαρρύθμισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων χώρων αυτού, έτσι ώστε η τελικά συνολική επιφάνεια του κτιρίου να είναι 31.368,53 τ.μ. σε 4 επίπεδα.

ΙΙ. Κατασκευή του νέου κτιρίου Πύργου Ελέγχου συνολικής επιφάνειας 1.872,98 τ.μ.

ΙΙΙ. Κατασκευή νέου κτιρίου αμαξοστασίου συνολικής επιφάνειας 2.566 τ.μ.

ΙV. Κατασκευή του νέου κτιρίου του χώρου φύλαξης απορριμμάτων 483,5 τ.μ.

Επιπλέον περιλαμβάνεται διαμόρφωση νέου περιβάλλοντα χώρου συνολ. επιφ. 34.555τ.μ. και αναδιαμόρφωση 21.600 τ.μ. υφιστάμενης επιφάνειας.\”

Δείτε εδώ την απόφαση της πράξης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook