Τους ανασφάλιστους πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν για την νέα γρίπη αναλαμβάνει να εμβολιάσει η διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ο εμβολιασμός είναι απόλυτα ασφαλές για όσους το επιθυμούν.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας επισημαίνεται επίσης ότι η νέα γρίπη αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς και η εποχική. Παράλληλα δίνονται και σχετικές οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να εμβολιαστούν , που δεν διαφέρουν γενικά από τις συνηθισμένες διαδικασίες που τηρούνται σε άλλες περιπτώσεις εμβολίων.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως άλλωστε και όλη η Ελληνική επικράτεια, έχει εισέλθει στο δεύτερο κύμα έξαρσης της φετινής επιδημίας γρίπης. Αποσαφηνίζουμε ότι φέτος δεν υπάρχει πλέον ως όρος η νέα γρίπη. Η περυσινή νέα γρίπη φέτος θεωρείται εποχική, αντιμετωπίζεται ως τέτοια, και ο εμβολιασμός με το κυκλοφορούν πολυδύναμο εμβόλιο (τριών στελεχών, περιλαμβανομένου και αυτού της περυσινής «νέας» γρίπης Η1Ν1) κρίνεται απαραίτητος για κάθε ένα που ανήκει στις ομάδες κινδύνου, αλλά συνιστάται και σε κάθε πολίτη που θέλει να προστατέψει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Υπενθυμίζουμε ότι, όσο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού σε μια επιδημίας γρίπης είναι άνοσο (εμβολιασμένο η έχει φυσική ανοσία, δηλ. έχει νοσήσει), τόσο μικρότερη η εξάπλωση της νόσου και τόσο μικρότερη η συνολική επιβάρυνση για την κοινωνία και τις υπηρεσίες περίθαλψης.

Το εμβόλιο που κυκλοφορεί, είναι απόλυτα ασφαλές, δεν περιέχει ύποπτους και επιβλαβείς παράγοντες, έχει δε παρασκευαστεί με την συνήθη διαδικασία παραγωγής αντιγριπικών εμβολίων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, και όχι με την διαδικασία παραγωγής πανδημικών εμβολίων, για την οποία πέρυσι υπήρξαν ενστάσεις και αντίθετες απόψεις. Οι παρενέργειές του, σε ποσοστό μικρότερο από 10% των εμβολιαζόμενων είναι: τοπικό άλγος, ερυθρότητα, οίδημα, χαμηλό πυρέτιο (μέχρι 37,5 β. Co), ήπια κακουχία, και σπανιότερα, πυρετός, πονοκέφαλος, αλλεργικές αντιδράσεις. Αντενδείκνυται μόνον σε όσους έχουν αποδεδειγμένη αλλεργία στο αυγό, και σε όσους ενωρίτερα, έχουν παρουσιάσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε αντιγριπικό εμβολιασμό (η έχουν γνωστή αλλεργία στα αντιβιοτικά γενταμυκίνη και καναμυκίνη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook