Η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει τις αμυντικές δαπάνες, στο πλαίσιο της γενικότερης εξοικονόμησης πόρων, που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας, που συνεδρίασε με επικεφαλής τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, παρουσία του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και του υπουργού Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι, τόνισε ότι «πρέπει να αναθεωρηθούν, όπου αυτό είναι δυνατό, σημαντικά προγράμματα επενδύσεων».

Η κύρια αναφορά, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι στην αγορά 131 μαχητικών F -35, συνολικού κόστους 15 δισ. ευρώ, που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα επιλεγεί η οδός της μείωσης ή της ακύρωσης της παραγγελίας, αλλά τα κόμματα της κεντροαριστεράς, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Αριστερά και Ελευθερία και το «Ιταλία των Αξιών», μαζί με το μετριοπαθές «Μέλλον και Ελευθερία», ζητούν την άμεση επανεξέταση και συρρίκνωση ή ματαίωσή της.

Αυτό που προέκυψε από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας είναι ότι μια τόσο μεγάλη δαπάνη δεν συμβαδίζει με τη σταδιακά, όλο και εντονότερη, στρατιωτική συνεργασία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά ούτε και με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής.

Εκτός από τα κόμματα της κεντροαριστεράς, την ακύρωση αυτής της στρατιωτικής δαπάνης ζητούν και οι Acli (Καθολικοί Σύνδεσμοι των Ιταλών Εργαζομένων), οι οποίοι προβάλλουν το αίτημα «να επενδυθούν τα 15 δισ. ευρώ στην προστασία του περιβάλλοντος, στις αντιπλημμυρικές δαπάνες και στην ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται συνεχώς από την οικονομική κρίση».

Για τις 25 Φεβρουαρίου, οι Acli, μαζί με σειρά άλλων οργανώσεων, οργανώνουν πανιταλική κινητοποίηση σε εκατό πλατείες της χώρας, με σύνθημα «όχι στα F-35».

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook