Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι χθες ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να συμβάλει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται πιο ρωμαλέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Κάτι στο οποίο συμφωνούμε αμφότεροι (…) είναι η ανάγκη για ένα ισχυρότερο ευρωπαϊκό τείχος προστασίας που θα επιτρέψει [να ακολουθηθεί] ένας σταθερότερος δρόμος για την αποπληρωμή του χρέους», είπε ο Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Μόντι στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις ενέργειες τις οποίες θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνησή του για να βοηθήσει την ΕΕ.
Και οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στη σημασία που έχει το να τονωθεί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη, η οποία είναι «σημαντική όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και την δική μας οικονομία», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα εξήρε το γεγονός ότι ο Μόντι συνέβαλε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην δυνατότητα της Ιταλίας να βγει από την κρίση χρέους και να οικοδομήσει ένα ισχυρότερο μέλλον.
«Η Ιταλία έχει ένα σχέδιο που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δημοσιονομικές της ευθύνες, αλλά επίσης δίνει έμφαση στην ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μόντι είπε ότι οι ηγέτες στην ΕΕ «πρέπει να επιταχύνουν τις κοινές μας ενέργειες» ώστε να επιτευχθεί χρηματοοικονομική ασφάλεια στην ευρωζώνη.

Οι Ομπάμα και Μόντι συζήτησαν επίσης για τις Ιταλικές προσπάθειες σχετικά με τις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη, για την κρίση στη Συρία και για τις κυρώσεις με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στο Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook