Τo Επιμελητήριο Ρεθύμνης, υλοποιεί, ως επικεφαλής εταίρος, το έργο SMILIES στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος MED. Πρόκειται για ένα διακρατικό έργο που αφορά στη μεταποίηση και την καινοτομία των μικρών επιχειρήσεων της Μεσογείου.

Μετά από δημόσια πρόσκληση, σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, επιλέγηκαν πολλές Κρητικές επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν σε πιλοτικά έργα του έργου SMILIES, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες σε θέματα καινοτομίας, δικτύωσης και διεθνοποίησης.

Ένα από τα πιλοτικά έργα αφορούσε στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού του Ρεθύμνου και για το σκοπό αυτό το Επιμελητήριο Ρεθύμνης κατέγραψε τις Ιερές Μονών και τις εκκλησίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, προκειμένου να προσφέρει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού ένα εργαλείο για την ανάπτυξη ανάλογων τουριστικών πακέτων.

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης διοργάνωσε με επιτυχία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012, στο Ρέθυμνο, στην αίθουσα εκδηλώσεών του, την παρουσίαση της καταγραφής των Ιερών Μονών και εκκλησιών που πραγματοποίησε.

Η καταγραφή των Ιερών Μονών και των Εκκλησιών πραγματοποιήθηκε με βάση:
α) το Δήμο και την Τοπική Κοινότητα, στον οποίο βρίσκονται,
β) την ύπαρξη μουσείου και την επισκεψιμότητά του,
γ) τον εσωτερικό τους διάκοσμο και
δ) τον αρχιτεκτονικό ρυθμό τους.

Επίσης, η καταγραφή πραγματοποιήθηκε με βάση τα ιστορικά στοιχεία των κτισμάτων τους και τη συνεισφορά τους στις τοπικές κοινωνίες και τη πνευματική ζωή του τόπου, όσον αφορά:
α) στους εθνικούς αγώνες,
β) στη διεθνή ενημέρωση για την Κρήτη,
γ) στην παιδεία,
δ) στην επιβίωση των τοπικών κοινωνιών και
ε) στην επιβίωση της παράδοσης και τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εκκλησιαστικού τουρισμού έγινε καταγραφή και αξιολόγηση των υπαρχουσών υποδομών, όπως συνεδριακές αίθουσες (με αναγραφή του αριθμού των ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν), καταλύματα (με αναγραφή του αριθμού των κλινών που διαθέτουν) και θέατρα για τη δυνατότητα διοργάνωσης διαφόρων πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία του.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης ο Πρόεδρός του κ. Γεώργιος Γιακουμάκης και ο Πρόεδρος του Τουριστικού του Τμήματος κ. Κώστας Βουρλάκης.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από το στέλεχος της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Ιωάννη Εμμ. Καλαϊτζάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook