Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, εντάσσεται στο ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, το έργο «Στερέωση – Αποκατάσταση και ανάδειξη του μετώπου της πύλης Ιησού προς την παλιά πόλη» με προϋπολογισμό 3.479.802,15 ΕΥΡΩ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Η Βενετσιάνικη Πύλη Ιησού, πύλη με μοναδικό ίσως αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον για την πόλη θα αποκατασταθεί, στατικά, αρχιτεκτονικά και στο εσωτερικό της θα εγκατασταθεί η μόνιμη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.

Το έργο περιλαμβάνει την αναστήλωση του μετώπου της βενετσιάνικης Πύλης Ιησού, έργο του Μικέλε Σανμικέλι που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής της πόλης. Η πρόσοψη της πύλης προς την πόλη ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τη μνημειακή προς την πόλη πρόσοψή της. Είναι επενδεδυμένη και διακοσμημένη με λαξευμένους λίθους, ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας σε διάταξη που προσδίδουν μεγαλοπρέπεια τόσο σε μορφή όσο και σε μέγεθος.

Προβλέπονται εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης της όψης της πύλης. Συγκεκριμένα θα καθαιρεθούν τμήματα του μετώπου, ενώ στα παραμένοντα τμήματα θα γίνει αντικατάσταση-συμπλήρωση μεμονομένων ή κατακερματισμένων τμημάτων λίθων καθώς και στερέωσή τους. Η ανάδειξη του μνημείου θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού ανάδειξης στις όψεις του.

Η πύλη Ιησού ένωνε το εσωτερικό της τότε πόλης – Candia- με τις νότιες επαρχίες και την ύπαιθρο και αποτελείται από μία κεντρική θολωτή επιμήκη αίθουσα και δύο παράπλευρες θολωτές αίθουσες. Οι χώροι των αιθουσών θα φιλοξενήσουν τη μόνιμη έκθεση για την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Κατά μήκος της κεντρικής αίθουσας θα αναπτυχθούν οι αναφορές στα έργα του και στους σταθμούς της δημιουργίας του καλλιτέχνη. Η δεξιά αίθουσα περιλαμβάνει το κυρίως βιογραφικό σκέλος με χώρο παράλληλων εκδηλώσεων και μικρό πωλητήριο ενθυμίων. Η αριστερή αίθουσα ονομάζεται «Οδύσσεια» ώστε να παραπέμπει στο ταξίδι της ζωής του με έμφαση στο υγρό στοιχείο στα κινούμενα σύννεφα στα δέντρα και τα μπαχαρικά.

Η πύλη θα αποτελέσει πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό, και έχει ήδη ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές της πόλης. Θεωρείται ότι μια τέτοια επέμβαση θα αναβαθμίσει όχι μονάχα την περιοχή με την οποία γειτνιάζει, αλλά και όλη την πόλη συνδέοντας τον κάτοικο και επισκέπτη της με ένα σημαντικό μνημείο της μεσαιωνικής ιστορίας και με τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα του οποίου ο τάφος βρίσκεται σε μικρή απόσταση, στην βενετσιάνικη οχύρωση της πόλης, στον διπλανό προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook