Σκεπτικισμό για το κατά πόσο θα μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της και με τα επώδυνα μέτρα του νέου μνημονίου εκφράζουν πλέον τα στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού τόνισε πως ακόμη και με τα μέτρα του νέου μνημονίου στα οποία δεσμεύεται να προχωρήσει η Ελλάδα, δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της σε επίπεδα που θεωρούνται βιώσιμα.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters ο Σόιμπλε δήλωσε πως τα νέα μέτρα δεν θα οδηγήσουν στο στόχο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει περιορισμό του δημόσιου χρέους μόλις στο 136% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τοποθέτησε την εκτίμησή τους στο 128% του ΑΕΠ.

Βάσει των όσων φέρεται να δήλωσε ο Σόιμπλε το χρέος θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 10%-11% του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Αυτό σημαίνει εξεύρεση επιπλέον 20 δισ. ευρώ από εξοικονομήσεις, ενδεχομένως μέσω του επίσημου τομέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών στο Bloomberg: «η προσφορά της Ελλάδας δεν είναι επαρκής και συνεπώς η κυβέρνηση θα πρέπει να επανέλθει με αναθεωρημένο πλάνο».

«Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για μείωση του χρέους σε επίπεδα που το ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμα, θεωρείται ανέφικτος μέχρι το 2020» αναφέρει το Reuters και συμπληρώνει: «υπάρχουν ενδείξεις ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ είναι έτοιμοι να αποδεχθούν νέο στόχο στο 125% του ΑΕΠ».

Μέρκελ: ανεξέλεγκτες οι συνέπειες ελληνικής χρεοκοπίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση, ότι θα ήταν επικίνδυνο να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.

«Το έχουμε εξετάσει εκατοντάδες φορές από όλες τις πλευρές, οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες» φέρεται να δήλωσε, όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, στους βουλευτές της η Μέρκελ.

Ο Μαικλ Μάιστερ, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών της Μέρκελ, δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αλλά η χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση του χρέους της.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ: «η χρεοκοπία δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη».

«Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να καταστεί και πάλι διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος και να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η χρεοκοπία αποτελεί μια διαδικασία με ανυπολόγιστες προεκτάσεις και πολλούς κινδύνους, όπως εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, της Ευρώπης ή της Ελλάδας» τόνισε ο ίδιος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook