Έχουν οι παντρεμένοι περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι σε σχέση με τους ανύπαντρους; Πιο συγκεκριμένα, το να είσαι παντρεμένος σε οδηγεί στην παχυσαρκία;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity έθεσε ως στόχο να καθορίσει πώς οι ρομαντικές σχέσεις επηρεάζουν τον αριθμό-βάρος που δείχνει η ζυγαριά. Ερευνητές παρακολούθησαν επί χρόνια την εξέλιξη στο βάρος και την κατάσταση της σχέσης 6.949 ατόμων, και τα ευρήματά τους δεν είχαν θετικά αποτελέσματα. Δεν έχουν μόνο οι παντρεμένοι μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους σε σχέση με εκείνους που απλά βγαίνουν ραντεβού, αλλά και οι νέοι που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν με τον φίλο ή την φίλη τους τείνουν να παρουσιάζουν αύξηση του βάρους τους.

Τι βρίσκεται τελικά πίσω από αυτή την αύξηση του σωματικού βάρους; Σε έρευνα που έγινε ερωτήθηκαν 1.293 ζευγάρια και οι απαντήσεις τους παρουσίασαν το μεσημεριανό γεύμα ως το πιο σημαντικό γεύμα σε σχέση με αυτό που δήλωσαν όσοι άνθρωποι ζουν μόνοι. Όσοι γυμνάζονταν σε κάποιο γυμναστήριο δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια του χρόνου και της οικονομικής άνεσης λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων να κάνουν τις ίδιες προπονήσεις που έκαναν πριν από το γάμο. Και ίσως, ως παντρεμένα πλέον ζευγάρια να επενδύουν λιγότερο στην εξωτερική τους εμφάνιση και να αφήνουν τον εαυτό τους ελεύθερο να απολαύσουν την οικογενειακή ζωή.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία έρευνας από το National Survey of Personal Health practices and consequences, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και έγγαμων ανδρών, παρουσιάζοντάς τους πιο υπέρβαρους και παχύσαρκους από τους άγαμους.

Παρ\’ όλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να βρούμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο ο γάμος επηρεάζει την παχυσαρκία.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου

Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.

Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook