Εν μέσω ανησυχιών ότι η Ιταλία μπορεί να χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι η χώρα του είναι σε καλύτερη οικονομική θέση από την Ελλάδα.

«Η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλία, από την άποψη των αγορών, είναι ριζικά διαφορετική» απ\’ ότι ήταν πριν λίγα χρόνια, είπε ο κ. Μόντι, παρομοιάζοντας με σενάριο επιστημονικής φαντασίας την όποια συζήτηση για τη σχέση της Ιταλίας με το ευρώ.

Πάντως, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία είναι σημαντική και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη γενικότερη σταθεροποίηση των αγορών. Και κανονικά όταν κάτι είναι πολύ κοντά και είναι απαραίτητο, τότε αυτό συμβαίνει» ανέφερε.

Όσον αφορά στην πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολίασε: «Πρώτον, είμαι κάθε άλλο παρά σίγουρος ότι θα υπάρξει στάση πληρωμών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει. Δεύτερον, είτε χρεοκοπήσει είτε όχι, δεν βλέπω την Ελλάδα να φεύγει από την Ευρωζώνη».

Ο κ. Μόντι εκτίμησε εξάλλου ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμη βγάλει την ετυμηγορία τους για τις προσπάθειες της Ιταλίας να καταπολεμήσει την κρίση χρέους, παρά την επιτυχημένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να πω πως τα δημόσια και ιδιωτικά συγχαρητήρια για τις προσπάθειες της Ιταλίας ήταν περισσότερα απ\’ όσα περίμενα, κυρίως από την πλευρά του (προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα» είχε πει ο κ. Μόντι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά αναγνώρισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν τα καλά σχόλια θα έχουν αποτέλεσμα». «Για τις αγορές θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος» σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μπ.Ομπάμα από την πλευρά του χαιρέτισε θερμά την Πέμπτη «το σταθερό ξεκίνημα» του Μάριο Μόντι, που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας τον Νοέμβριο, ενώ του εξέφρασε τη «μεγάλη εμπιστοσύνη» των Ηνωμένων Πολιτειών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook