Ανύπαρκτη είναι για τους ξένους επενδυτές η Ελλάδα ως προορισμός για να επενδύσουν εκατομμύρια ευρώ σε έργα real estate. Η νέα έρευνα της PriceWaterHouseCoopers και του Urban Land Institute με τίτλο «Emerging Trends in Real Estate? Europe», δηλαδή, οι τάσεις για την αγορά ακινήτων στην Ευρώπη το 2012, είναι κόλαφος για τη χώρα μας. Οι ξένοι έχουν βγάλει την Ελλάδα από το χάρτη των επενδύσεων καθώς την κατατάσσουν πλέον στην 27η θέση σε σύνολο 27 χωρών.

«Η Αθήνα είναι μάλλον καλύτερα να αποφεύγεται». Ετσι ξεκινά η έρευνα που διενεργήθηκε στην Ευρώπη από την PWC και το ULI για τις προοπτικές που έχουν οι χώρες να προσελκύσουν επενδύσεις στο real estate και να υλοποιηθούν μεγάλα έργα ανάπτυξης.

Περισσότερα από 600 άτομα, σύμβουλοι ακινήτων, τραπεζίτες, στελέχη εταιρειών ακινήτων, κατασκευαστές, εμπειρογνώμονες, επενδυτές, μεσίτες συμμετείχαν στην έρευνα και ερωτήθηκαν για το πώς βλέπουν τις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων και τι βαθμό βάζουν σ\’ αυτές για το 2012.
«Κόκκινη κάρτα» στην Ελλάδα από 600 ειδικούς στο real estate

Η ελληνική πρωτεύουσα φυσικά είναι ουραγός στη σχετική λίστα και μάλιστα σε σχέση με πέρυσι έχει χάσει μία ακόμη θέση. Πέρυσι ήταν στην 26η θέση, ξεπερνώντας μόνο το Δουβλίνο, το οποίο φέτος πήρε τη ρεβάνς βουλιάζοντας την Αθήνα στην τελευταία θέση.

Στην ψηφοφορία των ειδικών της αγορά real estate, η Αθήνα παίρνει το χαρακτηρισμό «poor», δηλαδή, φτωχή και σε μια κλίμακα από 1 έως 5 βαθμολογείται:

Με 1,52 για τις υπάρχουσες επενδύσεις, με 1,87 για τις νέες επενδύσεις και με 1,47 για τις αναπτύξεις ακινήτων. Η διαφορά με τη… δεύτερη από το τέλος, το Δουβλίνο είναι μεγάλη καθώς η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας παίρνει βαθμούς 2,26, 2,53 και 1,90 αντίστοιχα.

Στο…. κόκκινο βρίσκονται εκτός από την Αθήνα και το Δουβλίνο, επίσης η Λισαβόνα, η Βουδαπέστη, η Βαρκελώνη και η Ρώμη. Είναι εμφανές ότι οι πόλεις των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, να χαρακτηρίζονται από τους επενδυτές ως κακές για επενδύσεις στα ακίνητα το 2012.

Οπως αναφέρει η ανάλυση «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ζοφερή, το εμπόριο ουσιαστικά έχει σταματήσει και οι επενδυτές βλέπουν ότι η αγορά δε θα είναι προσβάσιμη το 2012».

Πάντως, οι απαντήσεις που έδωσαν τα 600 στελέχη δίνουν ελπίδες για κάποιου είδους ανάπτυξη μόνο στον τουριστικό – ξενοδοχειακό τομέα.

Οι ερωτώμενοι τονίζουν ότι μακροπρόθεσμα μπορούν να υπάρξουν επενδυτικές κινήσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και στη δεύτερη κατοικία. Αλλά ακόμη και αυτές οι επενδυτικές κινήσεις κρίνονται επισφαλείς σε περίπτωση που δε γίνει πιο φιλικό το περιβάλλον και πιο προσβάσιμη η αγορά, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ελληνικό και το σχέδιο αξιοποίησής του.

Από τους επενδυτές που ερωτήθηκαν αυτοί που έδωσαν απάντηση για τα ξενοδοχεία ήταν 17, ενώ ως δεύτερη επιλογή για την Αθήνα έρχονται τα εμπορικά ακίνητα με 12 απαντήσεις, τα διαμερίσματα με 9, τα γραφεία με 5 και τέλος, οι αποθήκες με μόλις 3 απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για επενδύσεις στην Αθήνα, από το 2005 ο σχετικός δείκτης είναι καθοδικός. Πριν 7 χρόνια άγγιζε τα όρια του χαρακτηρισμού «δίκαια», ενώ φέτος είναι? αβυσσαλέα.

Η Τουρκία
Εντυπωσιακή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται για την Κωνσταντινούπολη, η οποία, εξαιτίας και της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις επιλογές των ειδικών της αγοράς. Οι 600 επαγγελματίες του real estate δίνουν την πρώτη θέση στην τουρκική μεγαλούπολη με βαθμό 3,83 για τις υπάρχουσες επενδύσεις, 3,82 για νέες επενδύσεις και 4,03 για ανάπτυξη ακινήτων.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη επικρατεί οικοδομικός οργασμός με τεράστια κτίρια γραφείων, εμπορικές αναπτύξεις, οικιστικά συγκροτήματα κ.λπ. Ωστόσο, δε λείπουν και οι πεσιμιστές που φοβούνται ότι η τουρκική οικονομία, και το real estate φυσικά, είναι φούσκα που σύντομα θα σκάσει.

Στη δεύτερη θέση της λίστας με τις περισσότερες προοπτικές για επενδύσεις το 2012 βρίσκεται το Μόναχο και ακολουθούν η Βαρσοβία, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη. Την πρώτη δεκάδα κλείνουν το Παρίσι, το Αμβούργο, η Ζυρίχη, η Μόσχα, που ανεβαίνει συνεχώς, και το Λονδίνο που έχει πέσει πολλές θέσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Για τη ρωσική πρωτεύουσα τονίζεται ότι το 82% των ερωτηθέντων βλέπουν ότι φέτος θα πέσουν περισσότερα κεφάλαια στην αγορά.

Το γεγονός ότι 3 γερμανικές πόλεις βρίσκονται στη δεκάδα δείχνει την ανάπτυξη της Γερμανίας που προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές.

Στο… κόκκινο βρίσκονται εκτός από την Αθήνα και το Δουβλίνο, επίσης η Λισαβόνα, η Βουδαπέστη, η Βαρκελώνη και η Ρώμη.

Αισιοδοξία μόνο για τον τουριστικό κλάδο και συγκεκριμένα για τα ξενοδοχεία και τη δεύτερη κατοικία.

Αβεβαιότητα
Στάση αναμονής από τους επενδυτές

Από τις απαντήσεις των ειδικών εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις συστάσεις που κάνουν για επενδύσεις. Κι αυτό γιατί βλέπουν πόσο ρευστή είναι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ ακόμη και για την Κωνσταντινούπολη, η πρώτη θέση δίνεται συμβολικά. Οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με την πανευρωπϊκή κρίση χρέους και με το αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδυτικές κινήσεις.

Ειδικά για το Λονδίνο, που έπεσε από τη δεύτερη θέση το 2011 στη δέκατη θέση φέτος, τονίζεται ότι οι απαντήσεις των επαγγελματικών αντικατοπτρίζουν τις απόψεις ότι η πόλη ήταν υπερτιμημένη. «Αν και το Λονδίνο είναι το ασφαλέστερο καταφύγιο για επενδύσεις, εντούτοις οι επενδυτές τραβούν τα λεφτά τους εξαιτίας της αβεβαιότητας», τονίζεται.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook