Σχέδιο ψηφίσματος για τον τερματισμό της αιματηρής εξέγερσης στη Συρία παρέδωσε η Σαουδική Αραβία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μία εβδομάδα μετά το βέτο που άσκησαν Κίνα και Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το νέο σχέδιο απόφασης βασίζεται στον «οδικό χάρτη» του Αραβικού Συνδέσμου και υποβλήθηκε στον απόηχο των προειδοποιήσεων που απηύθυναν δύο σύμβουλοι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ότι οι επιθέσεις των συριακών δυνάμεων εναντίον αμάχων ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πάντως, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν να σφυροκοπούν θέσεις αντικαθεστωτικών και η Χομς μετρά για άλλη μία ημέρα νεκρους.

Όπως και το προηγούμενο σχέδιο απόφασης έτσι και αυτό που παρουσίασε η Σαουδική Αραβία «υποστηρίζει πλήρως» τις προτάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, που καλεί τον πρόεδρο Άσαντ να παραιτηθεί και να ξεκινήσει διάλογος με την αντιπολίτευση.

Η Ρωσία και η Κίνα είχαν ασκήσει βέτο το προηγούμενο Σάββατο στο σχέδιο ψηφίσματος όταν αυτό τέθηκε σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι ήταν μονόπλευρο και ότι δεν καταδίκαζε την αντιπολίτευση της Συρίας, μαζί με την κυβέρνηση, για τις βίαιες συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΗΕ.

Στη Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν 193 κράτη, δεν υπάρχει βέτο. Οι αποφάσεις της δεν έχουν νομική ισχύ, όπως αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά στην περίπτωση που περάσει το σχέδιο απόφασης τότε θα έχει αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς της Συρίας.

Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Συρίας τη Δευτέρα, όμως, σύμφωνα με διπλωμάτες, το σχέδιο ψηφίσματος δεν αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την ίδια ημέρα. Η ψηφοφορία ίσως πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, η Τουρκία θα καταθέσει αίτημα στον ΟΗΕ ώστε να ξεκινήσει μία εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες στη Συρία, όπως δήλωσε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Χομς

Στο πεδίο των συγκρούσεων, οι επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των αντικαθεστικών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Η πόλη Χομς, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, παραμένει στο επίκεντρο των συγκρούσεων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Σάββατο μετρά και πάλι νεκρούς.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών. «Πρόκειται για τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στη Χομς πριν έξι ημέρες. Στους τέσσερις (νεκρούς) περιλαμβάνεται μία 55χρονη γυναίκα. Σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το κτίριο στο οποίο διέμεναν στη Μπαμπ Αμρ» δήλωσε Σύρος ακτιβιστής στο Reuters.

Την ίδια στιγμή, συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και λιποτακτών έχουν ξεσπάσει στη συνοικία Ριφ της Δαμασκού, ενώ ακτιβιστές από τον βόρειο Λίβανο ανέφεραν ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου βομβαρδίζεται η πόλη Κουσάιρ, στα σύνορα των δύο χωρών.

«Τα συριακά στρατεύματα βομβαρδίζουν το Κουσάιρ από τα ξημερώματα γιατί πολλοί ακτιβιστές και λιποτάκτες που βρίσκονταν στις συνοικίες αλ Χαλιντίγιε και Μπαμπ Αμρ (της Χομς) έχουν καταφύγει εκεί» δήλωσε ένας Σύρος ακτιβιστής στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Δύο άτομα σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν το Σάββατο σε νέες ανταλλαγές πυρών στο βόρειο Λίβανο μεταξύ ενόπλων που είναι πιστοί στο καθεστώς της Συρίας και αντιτιθέμενων σε αυτό, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Το συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία «η τρομοκρατία θα εξαλειφθεί» και «θα κυνηγηθούν όσοι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών».

Την Παρασκευή τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη Συρία, μεταξύ αυτών και 28 στο Χαλέπι από μία διπλή βομβιστική επίθεση σε δύο κτίρια των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας 235 τραυματίστηκαν.

Δολοφονία αξιωματικού

Επιπλέον δολοφονήθηκε ο διευθυντής στρατιωτικού νοσοκομείου της Δαμασκού, από «ένοπλη τρομοκρατική ομάδα» δηλαδή από μαχητές της αντίστασης όπως αποκαλούνται κατά κανόνα από τα κρατικά μέσα.

Ο ταξίαρχος Ίσα αλ-Χόλι δέχτηκε τα πυρά αγνώστων καθώς έβγαινε από το σπίτι του στα βόρεια προάστια της Δαμασκού. Καμία οργάνωσε δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Όπως εκτιμάται, είναι η πρώτη δολοφονία ανώτατου στρατιωτικού την περίοδο της εξέγερσης κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ που μετρά σχεδόν 12 μήνες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook