Πολλά ερωτήματα για το μέλλον της εξαγοράς και συγχώνευσης της ΜΕΒΓΑΛ από την ανταγωνίστρια Δέλτα Τρόφιμα δημιουργεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της πολυδιαφημισμένης συμφωνίας, η οποία εδώ και 16 μήνες παραμένει σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», η συμφωνία -μία από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη ιστορία της εγχώριας βιομηχανίας- έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και χρονικές παρατάσεις θα πρέπει να έχει περατωθεί, τουλάχιστον όσον αφορά στο σκέλος της εξαγοράς των μεριδίων των μετόχων πλειοψηφίας της ΜΕΒΓΑΛ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πάντως, η καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα όσον αφορά στην κατάρτιση και εφαρμογή των πλάνων ανάπτυξης των δυο γαλακτοβιομηχανιών, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία η εγχώρια αγορά γάλακτος διανύει τις δυσκολότερες ημέρες της. Η τελευταία επισήμανση αφορά κυρίως τον εξαγοραζόμενο, δηλαδή τη ΜΕΒΓΑΛ, η οποία έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και φιλοδοξεί να ανοίξει και νέες αγορές. Πρόσφατα μάλιστα έγινε η πρώτη ελληνική γαλακτοβιομηχανία, η οποία τοποθέτησε στην αγορά της Μόσχας προϊόντα γιαούρτης.
Σύννεφα στη συγχώνευση ΔΕΛΤΑ – ΜΕΒΓΑΛ

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα ελληνικά τρόφιμα, των οποίων η ζήτηση αυξάνεται λόγω της στροφής ολοένα και περισσότερων καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή.

Ιστορικό

Το ιστορικό της προσέγγισης των δύο εταιρειών εξελίσσεται καθ\’ όλη τη διάρκεια του 2010 και στις 2 Σεπτεμβρίου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης υπογράφεται προσύμφωνο από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων.

Το προσύμφωνο αυτό ουσιαστικά σηματοδοτούσε την προσέγγιση των δύο πιο σημαντικών πόλων της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και το «πάντρεμα» της κληρονομιάς των ιδρυτών των επιχειρήσεων, των πρωτοπόρων Αριστείδη Δασκαλόπουλου και Κωνσταντίνου Χατζάκου. Βάσει της συμφωνίας, ποσοστό 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ θα περνούσε στη Δέλτα Τρόφιμα, θυγατρική της Vivartia Συμμετοχών και έτσι θα προέκυπτε η μεγαλύτερη ελληνική γαλακτοβιομηχανία.

Η εξαγορά προβλεπόταν να γίνει σε δύο φάσεις: (α) αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εγκρίσεων της τροποποίησης του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛ, που αφορά στη μεταβίβαση των μετοχών της, η Δέλτα Τρόφιμα θα αποκτούσε οριστικά το 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., έναντι τιμήματος περίπου 19,6 εκατ. ευρώ από την οικογένεια της κας Μαίρης Χατζάκου (βασική μέτοχος της ΜΕΒΓΑΛ), η οποία θα διατηρούσε ποσοστό περίπου 13,6% με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών Α.Ε. και (β) υπό την προϋπόθεση της λήψης της απαραίτητης έγκρισης της αρμόδιας αρχής ανταγωνισμού η Δέλτα Τρόφιμα θα αποκτούσε ποσοστό 43% από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου (οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ), έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ. Από όλα τα παραπάνω τα μόνα που έχουν συντελεσθεί στην ολότητά τους είναι η απόκτηση του 14,8% από την κα Μαίρη Χατζάκου και η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ελήφθη στο τέλος Φεβρουαρίου του 2011.

Στην Επιτροπή παρουσιάστηκε ένα επιχειρησιακό σχέδιο από τις δύο εταιρείες, το οποίο βέβαια έχει περιεχόμενο δυναμικό και όχι στατικό και επί της ουσίας εγκρίθηκε, αποτυπώνοντας για το νέο ενιαίο σχήμα συνολικές πωλήσεις 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 500 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Οι αναμενόμενες συνέργειες από την ως άνω συγχώνευση θα ήταν σε βάθος τριετίας 23 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Συνέργειες
Οι συνέργειες αυτές, όπως γίνεται σ΄ όλες τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων διεθνώς, θα προκύψουν από την ενίσχυση κάποιων παραγωγικών-εμπορικών μονάδων του ενιαίου σχήματος και την αντίστοιχη αποδυνάμωση κάποιων άλλων. Όμως εν τέλει το όλο εγχείρημα δεν ήθελε μόνο την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και των πιστωτριών τραπεζών.

Έτσι ξεκινά ένας «μαραθώνιος» σε δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τηρεί στάση αναμονής όσον αφορά στη δανειοδότηση αλλά και την παροχή ρευστότητας των επιχειρήσεων έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα κεφάλαια που θα χρειαστεί μετά την ολοκλήρωση του PSI αλλά και τους διαγνωστικούς ελέγχους της Black Rock. Η εξαγορά ενώ ήταν να συντελεστεί πέρσι το καλοκαίρι, εισέρχεται στη «μέγγενη» της χρονοτριβής, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα αργούν να απαντήσουν.

Μέχρι και σήμερα αναμένεται η απάντηση τουλάχιστον μίας τράπεζας, ενώ δεν έχει συντελεστεί με οριστικό συμβόλαιο καμία άλλη μεταβίβαση μετόχων προς τη Δέλτα Τρόφιμα, με δεδομένες στο μεσοδιάστημα τις δυσθεώρητες συνέπειες από την κρίση στην αγορά, τις δυσκολίες χρηματοδότησης με κεφάλαια κίνησης, τις επισφάλειες και την εμφάνιση ζημιών στους ισολογισμούς αμφότερων των δύο γαλακτοβιομηχανιών. Πάντως, στρατηγική απόφαση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι να στηριχθούν με ρευστότητα οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους, που έχουν προοπτική στον κλάδο τους. Την απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έλαβαν οι τράπεζες όταν εμφανίστηκαν τα προβλήματα ρευστότητας και έκλεισαν οι αγορές τόσο για τη χώρα όσο και για τις τράπεζες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης της εξαγοράς από τη Δέλτα Τρόφιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η αναμονή δεν έχει φέρει ανησυχία και προβληματισμό για την τελική έκβαση. Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την πλευρά της Vivartia, ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ και πως προχωρεί κανονικά.

Κατανάλωση
Κόντρα στην αύξηση των τιμών και στη μείωση των εισοδημάτων κινήθηκε η αγορά γάλακτος το 2011, αποδεικνύοντας πως παρά την οικονομική κρίση αποτελεί έναν ιδιαίτερο ανθεκτικό κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών SymphonyIRI Group, η κατανάλωση γάλακτος (πωλήσεις σε όγκο) ενισχύθηκε κατά 1,4% και ανήλθε σε 354,5 εκατ. λίτρα έναντι 349,6 εκατ. λίτρα το 2010. Αντιστάσεις παρουσίασε και η αγορά της γιαούρτης το 2011, καθώς σύμφωνα με τη SymphonyIRI Group, οι πωλήσεις γιαουρτιού σε όγκο σημείωσαν ελαφρά κάμψη της τάξης του 1,6% και περιορίστηκαν σε 59.669,8 τόνους.

Αν προχωρήσει η συμφωνία
Επόμενος στόχος η «Δωδώνη»

Στην περίπτωση που προχωρήσει κανονικά η παραπάνω συμφωνία, το νέο σχήμα θα επιδιώξει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά γάλακτος. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο εξαγοράς της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», εφόσον η Αγροτική Τράπεζα που την ελέγχει προχωρήσει κανονικά τη διαδικασία πώλησής της.

Η απόκτηση της «Δωδώνη» θα ενίσχυε σε μεγάλο βαθμό τη «δύναμη πυρός» της νέας εταιρείας τόσο στο κομμάτι της φέτας όσο και των εξαγωγών καθώς η ηπειρωτική εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο στη φέτα και πραγματοποιεί σημαντικές πωλήσεις στο εξωτερικό. Πάντως, η εξαγορά της «Δωδώνη» δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν εγχώριοι παίκτες όπως η «Ολυμπος», αλλά και πολυεθνικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η «Friesland» και η «Arla».

imeriisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook