Τον προβληματισμό του για τις εξεγέρσεις , αρχικά στην Τυνησία, μετά στην Αίγυπτο και τώρα στην Λιβύη, εξέφρασε από τα Χανιά, τα οποία επισκέπτεται σήμερα, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ.Βάσος Λυσσαρίδης.

«Με προβληματίζουν γιατί εγώ ακόμη δεν είμαι βέβαιος ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Θα είναι πράγματι δημοκρατικά καθεστώτα, όπως είναι η λαϊκή απαίτηση σήμερα ή θα είναι απλώς μια αλλαγή σκυτάλης; Δεν είναι βέβαιο ακόμη για το τι θα προκύψει» είπε ο κ.Λυσσαρίδης επισημαίνοντας πως

«το ότι η Αμερικανική κηδεμονία θα συνεχίσει ως ένα βαθμό να υφίσταται είναι γεγονός γιατί ο Αιγυπτιακός στρατός – ο οποίος κράτησε αρκετά μετριοπαθή στάση – ουσιαστικά είναι κάτω από την αιγίδα των Αμερικανών. Όμως εδώ πλέον γίνεται απαρχή δημοκρατικοποίησης μιας περιοχής της οποίας είμαστε τμήμα και επομένως μας απασχολεί. Όπως μας απασχολεί και το γεγονός αν η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι μόνιμη και πραγματική ή αν πρόκειται περί ανακατανομής ρόλων».

Μάλιστα ο κ.Λυσσαρίδης επεσήμανε ουσιαστικά πως οι εξελίξεις σε αυτές τις χώρες επηρεάζουν και τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με τις Ζώνες Οικονομικού Ελέγχου και τις  σχεδιαζόμενες πετρελαϊκές έρευνες, αλλά και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λυσσαρίδης,

«πρέπει να μελετήσουμε αυτά τα φαινόμενα γιατί από τα συμπεράσματά μας θα εξαρτηθεί η πορεία εκμετάλλευσης των εμπλεκομένων συμφερόντων , έστω των εν αντιθέσει εμπλεκομένων συμφερόντων. Γι’αυτό χρειάζεται μια πιο προσεκτική μελέτη. Να τα παρακολουθούμε γιατί ακόμα δεν έχει τελειώσει η ζύμωση. Να παρακολουθούμε και τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Για πρώτη φορά γίνονται επαναστάσεις μέσω Internet. Όλα αυτά να μας προβληματίσουν για να μπορέσουμε να έχουμε μια σωστή αντιμετώπιση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook