Ο γερμανόφωνος κινηματογράφος «πρωταγωνιστεί» στο τρίτο φεστιβάλ που διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. σε συνεργασία με το δήμο Ηρακλείου στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου για το κοινό και από την Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 του μήνα για τους μαθητές (είσοδος ελεύθερη).

Θα προβληθούν έξι γερμανόφωνες ταινίες υποτιτλισμένες στα ελληνικά σε απογευματινές- βραδινές ώρες. Παράλληλα, θα προβληθούν τα πρωινά δύο γερμανικές ταινίες, εγκεκριμένες ως προς την καταλληλότητά τους για τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Συγκεκριμένα, για τα Δημοτικά θα προβληθεί η ταινία «Η τάξη που πετάει» και για τα Γυμνάσια η ταινία «Ο Αιμίλιος και οι ντέτεκτιβ».

Πρόγραμμα φεστιβάλ

Οι προβολές για το κοινό ξεκινούν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα με το έργο “Ein Freund von mir”, στις 8.30 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία “Der Tunnel”, το Σάββατο 18 του μήνα στις 6 το απόγευμα θα προβληθεί το έργο “Ghettokids”, θα ακολουθήσουν μουσικά δρώμενα και στις 8.30 το βράδυ θα γίνει η προβολή του έργου “Nirgendwo in Afrika”. Τέλος, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί θα προβληθεί η ταινία “Emil und die Detektive”, στις 6 το απόγευμα η “Im Juli” και στις 7.45 το βράδυ η “Der blaue Engel”.

Οι ταινίες Ein Freund von mir /Ο δικός μου φίλος

(2006-σκηνοθ. Sebastian Schipper -84ʼ) κοινωνική, χωρίς περιορισμό ηλικίας

Ο Καρλ Μπλόμβαλντ, νεαρό ανερχόμενο και προσφάτως βραβευμένο στέλεχος μεγάλης γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας, δεν βρίσκει κανένα ενδιαφέρον στη μέχρι τώρα ανιαρή ζωή του. Μια μέρα το αφεντικό του του προτείνει να διαπιστώσει έμπρακτα τη βραβευθείσα ιδέα του και να εργαστεί σε μια εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ως οδηγός /συνοδός. Οπότε και εισβάλλουν στον κόσμο του ο καλοπροαίρετος Χανς, η φίλη του τελευταίου Στέλε και τα συναισθήματα.

Der Tunnel /Το τούνελ

(2001 - σκηνοθ. Roland Suso Richter - 157ʼ, Κοινωνική, από 16 χρ.)
Η ταινία στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και περιγράφει την ιστορία του Χάρυ Μέλχιορ και της αδελφής του Λόττε. Ο Χάρυ δραπετεύει το φθινόπωρο του 1961 από την ανατολική πλευρά του Βερολίνου ακολουθώντας τον φίλο του Μάτις Χίλερ. Και οι δύο θέλουν πάση θυσία να φέρουν τις οικογένειές τους στη δύση και γίνονται μέλη μιας ομάδας που βοηθάει στις αποδράσεις.
Τότε ο Χάρυ, επικεφαλής της ομάδας, έχει μια σπουδαία αλλά ταυτόχρονα πολύ τολμηρή ιδέα. Το σχέδιό του να σκάψουν μια υπόγεια σήραγγα από το δυτικό προς το ανατολικό Βερολίνο δεν είναι μόνο ριψοκίνδυνο αλλά μοιάζει αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Στην πόλη υπάρχουν παντού πληροφοριοδότες και ακόμα μέσα στην ομάδα δεν λείπουν οι εντάσεις. Ομως η ισχυρή θέληση και η ελπίδα τους ενώνουν ξανά και ξανά. Διότι όλοι ξέρουν ότι μόνο μαζί θα τα καταφέρουν...

Ghettokids

(2002-σκηνοθ. Christian Wagner -90ʼ, δράμα από 12 χρ.)
Κεντρικά πρόσωπα της ταινίας αποτελούν δύο αδέλφια από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης που ζουν σε μια από τις πιο φτωχές συνοικίες τού Μονάχου. Η οικογένεια του Μάκη (17) και του Χρήστου (13) είχε μετοικήσει στη Γερμανία για νʼ αρχίσει μια καινούργια και καλύτερη ζωή. Σύντομα τα δύο παιδιά όμως αντιλαμβάνονται πως τα όνειρά τους δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Ζώντας σε ένα μικρό και φτωχικό διαμέρισμα μαζί με τη μητέρα τους, αρχίζουν να κλέβουν, να εμπορεύονται ναρκωτικά ακόμα και να εκδίδονται στον κεντρικό σταθμό της πόλης. Τα μοναδικά φωτεινά σημεία στην άθλια καθημερινότητα τους, αποτελούν ο κοινωνικός λειτουργός Ξάβερ και η καινούργια τους καθηγήτρια Χάννα. Ομως ούτε αυτοί οι δύο μπορούν να αποτρέψουν την τραγωδία που έρχεται.
Nirgendwo in Africa /Πουθενά στην Αφρική

(2001 -σκηνοθ. Caroline LInk - 141ʼ, κοινωνική από 6 χρ.)
Λίγο μετά την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η γερμανο-εβραϊκής καταγωγής οικογένεια Ρέντλιχ, καταφέρνει να ξεφύγει από τη φρίκη των Ναζί την τελευταία στιγμή. Η πεντάχρονη Ρεγγίνα ξεκινά μια νέα ζωή με τους γονείς της, την Τζέτελ και τον Βάλτερ, σε μια μικρή απομονωμένη φάρμα στην Κένυα, όπου ζουν φτωχικά αποκομμένοι από τις ρίζες τους στη Γερμανία. Οσο η Ρεγγίνα ανακαλύπτει τη μαγεία της Αφρικής, μιας ξένης ηπείρου γεμάτης παράξενους ανθρώπους, οι γονείς της απελπίζονται λόγω της φτώχειας και της απομόνωσης. Ο Βάλτερ βασανίζεται περισσότερο από την αδυναμία του να ξεριζώσει τη Γερμανία από την καρδιά του, παρά από την οικονομική τους κατάσταση. Αυτό δεν αλλάζει ακόμα και όταν βεβαιώνεται πως η υπόλοιπή του οικογένεια στη Γερμανία δολοφονήθηκε από τους Ναζί.
Emil und die Detektive
/Ο Αιμίλιος και οι ντετέκτιβ

(Βασισμένη στο βιβλίο του Erich Kastner) (2001-σκηνοθ. Franzsiska Buch -98ʼ)
κοινωνική, χωρίς περιορισμό ηλικίας
Στο ταξίδι του από μια μικρή γωνία της Βαλτικής προς το Βερολίνο, ο δωδεκάχρονος Αιμίλιος πέφτει θύμα κλοπής. Βιβλίο και φιλμ αποτελούν θαυμάσιες εικόνες για τη δύναμη και την αδυναμία των παιδιών του δρόμου καθώς και για τον αγώνα τους για δικαιοσύνη. Περίφημη η τελευταία σκηνή, όπου τα παιδιά του Βερολίνου κυνηγούν τον κλέφτη. Τρεις φορές έχει γίνει ταινία αυτή η περιπέτεια. Στην πρώτη κινηματογραφική εκδοχή του 1931 τον κλέφτη κυνηγούν 300 παιδιά, στη δεύτερη του 1954, 600 παιδιά και σ αυτή την τελευταία του 2001 τον κλέφτη έχουν πάρει στο κατόπι πάνω από 1000 παιδιά.
Im Juli /Η Ιουλία τον Αύγουστο

(2000-σκηνοθ. Fatin Akin -95ʼ) ρομαντική κωμωδία από 12 χρ.
Ο Ντάνιελ, ένας ντροπαλός καθηγητής Φυσικής και η Γιούλη, μια όμορφη μικροπωλήτρια, πρωταγωνιστούν στην τρελή αυτή οδύσσεια μέσα από την νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ ο Ντάνιελ θʼ ανακαλύψει έναν καινούργιο εαυτό και θα μάθει να παλεύει με την ευτυχία ώσπου στο τέλος θα διαπιστώσει ότι οι νόμοι της Φυσικής δεν ισχύουν πάντα στη ζωή.

Der blaue Engel /Ο γαλάζιος άγγελος

(1930 -σκηνοθ. Josef von Sternberg - 124ʼ) δράμα, από 12 χρ.
Η ταινία αυτή είναι μια αλληγορία για την πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όπου το ηθικό και ψυχολογικό κατρακύλισμα του πρωταγωνιστή της ταινίας, ο οποίος είναι καθηγητής (στυλοβάτης του κοινωνικού κατεστημένου) συνδυάζεται μʼ αυτό της Γερμανίας.