Τον αποκαλούν «το αυστριακό αγκάθι στα πλευρά του facebook». Είναι 24 ετών, φοιτητής Νομικής, μόλις ένας από τους 845 εκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου, αλλά ο πιο «ενοχλητικός» από όλους. Τόσο, που την περασμένη Δευτέρα, ο υπεύθυνος του facebook για την Ευρώπη, Ρίτσαρντ Αλαν, καθώς και ένα ακόμα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας από την Καλιφόρνια που δεν κατονομάστηκε ταξίδεψαν στη Βιέννη για μια προσωπική συνάντηση μαζί του που διήρκεσε έξι ώρες – αλλά δεν κατάφερε να πείσει απόλυτα τον Μαξ Σρεμς ότι το facebook θα πάψει να παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

Την περασμένη χρονιά, ο Σρεμς, χρήστης του facebook από το 2008, πέρασε ένα εξάμηνο στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρα. Οταν ένας καθηγητής προσκάλεσε έναν νομικό σύμβουλο του facebook να μιλήσει στην τάξη, ο 24χρονος αυστριακός σοκαρίστηκε με τις περιορισμένες γνώσεις του τελευταίου όσον αφορά την αυστηρότητα των νόμων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη. Αποφάσισε λοιπόν να αφιερώσει σε αυτό το θέμα την εργασία του.

ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

\"http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/D9E7ED9178D257F52008F45E38BD1813.jpg\" Ξεκίνησε από τα βασικά. Το facebook έχει την ευρωπαϊκή του έδρα στην Ιρλανδία -κοινή πρακτική μεταξύ των τιτάνων της τεχνολογίας, που τους επιτρέπει να αποφεύγουν να πληρώνουν στις ΗΠΑ φόρο εισοδήματος επί των κερδών στο εξωτερικό. Η ιρλανδική έδρα, όμως, σημαίνει πως η εταιρεία υπόκειται στον αυστηρό ιρλανδικό νόμο περί ιδιωτικότητας.

Και μια πτυχή αυτού του νόμου είναι το «δικαίωμα στην πρόσβαση» – κάθε ευρωπαίος πολίτης δικαιούται να ξέρει επακριβώς τι γνωρίζει μια εταιρεία γι\’ αυτόν.

Ψάχνοντας και ξαναψάχνοντας, ο Σρεμς ανακάλυψε στον ιστότοπο του facebook μια σελίδα που επιτρέπει στους ευρωπαίους χρήστες να διατυπώσουν αυτό το αίτημα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, παρέλαβε από τα γραφεία του facebook στην Καλιφόρνια το προσωπικό του αρχείο: συνολικά… 1.200 σελίδες με όλη του την ιστορία, τους φίλους που είχε κάνει και διαγράψει, όσα είχε γράψει ποτέ στη δική του ή άλλες σελίδες, τα «σκουντήματα» που είχε δώσει και λάβει, ακόμα και τις διευθύνσεις e-mail των φίλων του, ασχέτως αν οι πληροφορίες είχαν διαγραφεί ή όχι.

Ο Σρεμς εξαγριώθηκε. Θυμήθηκε τη Στάζι. Προσέφυγε στην Ιρλανδική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων και κατήγγειλε το facebook και δεκάδες παραβιάσεις. Χάρη και στην ομάδα ακτιβιστών που συγκρότησε, Europe vs facebook, το θέμα πήρε τεράστια δημοσιότητα.
Περισσότεροι από 40.000 χρήστες έχουν ήδη ακολουθήσει το παράδειγμά του ζητώντας από το ευρωπαϊκό αρχηγείο του facebook τα προσωπικά τους αρχεία.

Τον περασμένο μήνα, η εισηγήτρια του νέου, αναθεωρημένου νόμου περί ιδιωτικότητας που προτείνει η Κομισιόν ανέφερε την περίπτωσή του ως απόδειξη της αναγκαιότητας υιοθέτησης αυστηρότερων κανονισμών.

ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ

 Δεχόμενο επίθεση πανταχόθεν, το facebook συμφώνησε να μειώσει σε λιγότερο από ένα έτος τον χρόνο αποθήκευσης των δεδομένων για τις περισσότερες δραστηριότητες των χρηστών του και να διαγράφει σε έξι μήνες τις αναζητήσεις που πληκτρολογούν.

Παράλληλα, δημιούργησε ένα εργαλείο λογισμικού που δίνει σε κάθε χρήστη μια σύντομη περίληψη των δεδομένων στο αρχείο τους. Ο Σρεμς όμως παραμένει ανικανοποίητος, διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να «ενοχλεί» το facebook.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook