Την πρόθεσή του να απαλείψει τις διατάξεις που προβλέπουν σε ορισμένες περιπτώσεις την ποινή του θανάτου στους ομοφυλόφιλους στην Ουγκάντα ανακοίνωσε βουλευτής.

«Δεν θα υπάρξει καθόλου θανατική ποινή, αυτό θα αποσυρθεί», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπαχάτι, ο βουλευτής που κατέθεσε το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο καταδικάζουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Η ομοφυλοφιλία είναι ήδη παράνομη στην Ουγκάντα και τιμωρείται με πολλά χρόνια φυλάκισης, όμως το κοινοβούλιο εξετάζει εδώ και μήνες το ενδεχόμενο να ενισχύσει τις ποινές ώστε να φτάνουν μέχρι τη θανατική ποινή, κυρίως σε ορισμένες περιπτώσεις υποτροπής.

Υπό τη διεθνή πίεση οι βουλευτές της Ουγκάντας ανέβαλαν τις συζητήσεις τους τον περασμένο Μάιο, ενώ το νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε την Τρίτη από τον Ντέιβιντ Μπαχάτι.

Ο τελευταίος δήλωσε επίσης ότι θα αποσύρει τις διατάξεις που προβλέπουν τη φυλάκιση προσώπων τα οποία δεν καταγγέλλουν στις αρχές την ομοφυλοφιλία κάποιου συγγενικού τους προσώπου και ισόβια κάθειρξη γι' αυτούς που δηλώνουν παντρεμένοι με πρόσωπο του ίδιου φύλου.

Ο βουλευτής διαβεβαίωσε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι πλέον να σταματήσει «η διαφήμιση» της ομοφυλοφιλίας και η εξώθηση ανηλίκων στην ομοφυλοφιλία, καθώς και να εμποδίσει την κυβέρνηση να υπογράψει διεθνείς συνθήκες που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Σύμφωνα με τον Μπαχάτι, το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου και θα επανέλθει στο κοινοβούλιο μέσα σε 45 ημέρες για να συζητηθεί.