Κλιμάκωση της κρίσης του ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας προβλέπει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ενώ χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση της Ευρώπης να χορηγήσει υψηλότοκα δάνεια στη χώρα στην αρχή της κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο Σόρος εξηγεί ότι τα υψηλότοκα δάνεια εμποδίζουν σήμερα την Ελλάδα να ανακάμψει και προβλέπει ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ιταλία, εάν οδηγηθεί στο ίδιο «στενό κοστούμι».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε τους πολίτες της Ιταλίας και της Ισπανίας στα ταμεία των τραπεζών και κατόπιν θα κατέστρεφε όλη την Ευρώπη. Εκτιμά ωστόσο ότι η Ευρώπη θα διασώσει την Ελλάδα για μια ακόμη φορά.

Ο μεγαλοεπενδυτής ασκεί παράλληλα κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί την Ευρώπη προς τη λάθος κατεύθυνση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση θα πρέπει να αναζωογονούνται με ενέσεις ανάπτυξης, αντί να ωθούνται μόνο σε λήψη μέτρων λιτότητας.protothema.gr