Η λύση στο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της χώρας, αλλά χρειάζεται η διασφάλιση της συνολικής βιωσιμότητάς της, πολιτικής και κοινωνικής, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τραγικά διλήμματα και ένα οξύ πρόβλημα επιβίωσης. Όπως είπε, «η ελληνική ιστορία δεν αρχίζει από τότε που εμφανίστηκε η τρόικα». Το πραγματικό εθνικό ζήτημα, όπως δήλωσε, είναι ότι χάσαμε δεκαετίες ολόκληρες, δεν μπορέσαμε να οργανώσουμε κράτος και οικονομία. «Δεν διασφαλίσαμε το μέλλον των παιδιών μας» είπε χαρακτηριτικά, και «οδηγηθήκαμε σε ένα τραγικό αδιέξοδο».

Η χώρα, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, εξακολουθεί να παράγει χρέος και έχει τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και είναι εξαρτημένη γιατί δεν έχει παραγωγική βάση, όπως μαρτυρά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Όλα αυτά, είπε, φανερώνουν το τεράστιο πρόβλημα του δήθεν μοντέλο ανάπτυξης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν έχουμε κοινωνικούς εταίρους που να πάρουν τα ινία της κοινωνίας των πολιτών και το ίδιο συμβαίνουν και με τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης.
«Δεν μας φταίνε οι ξένοι, δεν μας φταίνε οι άλλοι, υπάρχουν συσσωρευμένες ευθύνες που πρέπει να αναλάβουμε» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Η λύση είναι η εξασφάλιση όχι μόνο της οικονομικής, αλλά της συνολικής βιωσιμότητας της χώρας. Χρειαζόμαστε και κοινωνική και πολιτική βιωσιμότητα, τόνισε.

«Δεν θέλουν να μας τιμωρήσουν. Θέλουν να μεταφέρουν τη δική τους αντίληψη -που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε νεοφιλελεύθερη- σε εμάς. Έχουν την πλειοψηφία, έχουν τα χρήματα, έχουν και, κατά την άποψή τους, την απόδειξη για την επιτυχία αυτού του μοντέλου. Τι περιμένουν από εμάς; Περιμένουν από εμάς να τους εγγυηθούμε ότι όχι μόνο η παρούσα Βουλή, αλλά και η επόμενη μπορεί να αναλάβει τη συνέχεια του προγράμματος» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Επισκοπώντας τις δύο δυνατές επιλογές κατά την σημερινή ψηφοφορία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως η υπερψήφιση του Μνημονίου και του PSI, σημαίνει «διαγραφή χρέους 100 δισ. (47% του ΑΕΠ) και χρέος βιώσιμο με πιθανότητα το 2020 να κινείται στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ, διπλάσιο απ' το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και 1/3 πάνω απ' το σημερινό επίπεδο της ευρωζώνης. Δάνειο 130 δις, για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2015, για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και των ταμειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2015. Μείωση το μέσου επιτοκίου κατά 1,5% και άρα μείωση των ετήσιων τόκων εξυπηρέτησης κατά 3,5 δις. Μετακίνηση της λήξης των ομολόγων κατά 40 χρόνια. Διάσωση των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή των καταθέσεων. Περιορισμό των απωλειών των χαρτοφυλακίων των ταμείων και εισαγωγή μηχανισμού απωλειών στην περιουσία των ταμείων. Εγγύηση της ενδιάμεσης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Εστίαση των κοινοτικών κονδυλίων στο πρόγραμμα στήριξης. Πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, άνοιγμα επαγγελμάτων, προστασία ανταγωνισμού, μείωση διοικητικού κόστους. Μηχανισμό επιτήρησης και συμπίεση τιμών. Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2012 ύψους 3 δις. Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2013-14 με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Μείωση του κατώτερου μισθού και περιορισμούς σε όρους συλλογικών συμβάσεων, με όρους διάσωσης του θεσμού της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του 13ου και 14ου μισθού. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις - και στις κύριες, μόνον όταν χορηγούνται σε ταμεία αδικαιολόγητα υψηλές επιχορηγήσεις και πολύ υψηλοί όροι συντάξεων. Παραμονή στο ευρώ και διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας για επάνοδο στην ομαλότητα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών - και συνέχισε αναλύοντας τις κατ' αυτόν συνέπειες του «όχι».

«Μήπως το όχι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση; Έγινε η σκληρότερη και λεπτομερέστερη διαπραγμάτευση. Κάποιοι μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση - και έχετε διαπιστώσει πως έχουν πάψει να το λένε. Μήπως οι εταίροι μας μπλοφάρουν και είναι αναγκασμένοι να μας σώσουν και να μας δανείσουν ανεξάρτητα από το πρόγραμμα; Αυτά μπορεί να τα λένε όσοι έχουν άγνοια κινδύνου, ή αγνοούν το τι λένε οι χώρες που μετέχουν στο Δ.Σ. του ΔΝΤ - η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία. Μήπως υπάρχει λύση παραμονής στο ευρώ χωρίς περιορισμούς και πρόγραμμα; Αυτό είναι αδύνατο σύμφωνα με νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και σύμφωνο σταθερότητας. Μήπως μπορούμε να διαγράψουμε 200 δις με συντεταγμένη χρεοκοπία; Αυτό προϋποθέτει ακόμα σκληρότερο πρόγραμμα και βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεχή, έντονη στήριξη απ' την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τι απομένει δυστυχώς; Η ασύντακτη χρεοκοπία.

Ασύντακτη χρεοκοπία σημαίνει αδυναμία επανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, περαιτέρω μείωση ης ρευστότητας εις βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αδυναμία για το εισαγωγικό εμπόριο μέσω γραμμών που ανοίγει το τραπεζικό σύστημα (τρόφιμα, φάρμακα, υγρά καύσιμα). Αναγκαστική έξοδο απ' το ευρώ για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε - και επάνοδο στην δραχμή. Αύξηση του πληθωρισμού, πλήρη απώλεια χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων. Δραματική μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων. Μείωση δαπανών για επίτευξη ισοσκελισμένης πρωτογενούς διαχείρισης με ότι συνεπάγεται για μισθούς, επιδόματα, επιχορηγήσεις. 'Άμεση δραματική απαξίωση τιμών και ακινήτων.

«Όποιος πιστεύει πως έχει να πει κάτι περισσότερο ή διαφορετικό στο λαό, ας το πει. Αν πιστεύει πως υπήρχαν καλύτεροι διαπραγματευτές, μπορεί να το πει και να το δοκιμάσει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος. «Δεν μας φταίνε οι ξένοι. Η θεωρία συνωμοσίας μας απαλλάσσει από ευθύνες που πρέπει να τις αναλάβουμε και ο κάθε έλληνας πολίτης να αναλάβει έναν μικρό κόκκο άμμου ευθύνης», κατέληξε, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως.

in.gr