Την ανάγκη λήψης αυστηρών ποινών για τους φοροφυγάδες και εισφοροφυγάδες, τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Το επόμενο βήμα θα είναι, συμπλήρωσε ο υπουργός, «να φέρουμε τα πάνω- κάτω» στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ελλείμματος, σημείωσε ότι «έχουμε ακόμη 3-4 χρόνια προσπάθειας για να ορθοποδήσουμε φέροντας το έλλειμμα κάτω από το 3%» του ΑΕΠ.

«Παραλάβαμε το έλλειμμα στο 15,4%, δηλαδή πάνω από 36 δισ. ευρώ και το μειώσαμε έξι μονάδες. Αν ήταν 6%, όπως διατεινόταν η ΝΔ, θα το είχαμε μειώσει τώρα», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή αυτόφωρου για την μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο για διάστημα πάνω από τέσσερις μήνες, για την παράλειψη ή μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, ενώ αυξάνει ως και τα 20 χρόνια κάθειρξης τις ποινές που θα επιβάλλονται για φοροδιαφυγή πάνω από τα όρια που αυτή θεωρείται κακούργημα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο όταν αυτά υπερβαίνουν τα 150.000 για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, αλλά και για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά και εικονικά τιμολόγια αλλά και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, η αλλαγή του τρόπου παρακράτησης του φόρου για τα μερίσματα, η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις, αλλά και η καταβολή του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν χαρακτηρίσει «αποσπασματικό» και «αναποτελεσματικό» το φορολογικό νομοσχέδιο, επικρίνοντας το γεγονός πως βασίζεται στην αυστηροποίηση των ποινών, αγνοώντας το ότι η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί.

In.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook