Οι άνδρες που πάσχουν από έκζεμα μπορεί να διατρέχουν και υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sexual Medicine.

Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν με επικεφαλής τον Δρ Σιου-Ντονγκ Τσανγκ διαπίστωσαν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και προϋπάρχουσας ατοπικής δερματίτιδας (ο ιατρικός όρος για το έκζεμα).

Είναι γνωστό ότι ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης, σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, ίσως λόγω της κακής λειτουργικότητας των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με συγκεκριμένες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, έχουν υψηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας συγκριτικά με υγιείς συνομηλίκους τους.

Ο Τσανγκ και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία από ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας 3.997 ανδρών με νεο-διαγνωσθείσα στυτική δυσλειτουργία και τα συνέκριναν με σχεδόν  αυτά 20.000  ανδρών ίδιας ηλικίας, χωρίς γνωστό ιστορικό στυτικής δυσλειτουργίας.

Σχεδόν το 11% των ανδρών με προβλήματα στύσης έπασχαν από έκζεμα πριν τη διάγνωση της ανδρικής ανικανότητας. Συγκριτικά, μόλις το 7% των ανδρών χωρίς πρόβλημα στύσης, είχε ιστορικό εκζέματος.

Μετά τον συνυπολογισμών και άλλων σχετικών παραγόντων, περιλαμβανομένων προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν 60πλάσιο κίνδυνο να έχουν ιστορικό εκζέματος, συγκριτικά με άνδρες χωρίς πρόβλημα στύσης.

Ο συσχετισμός δερματοπάθειας και στυτικής δυσλειτουργίας ομολογουμένως προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, οι οποίοι υποθέσεις μπορούν μόνο να κάνουν προς το παρόν.

Ανακύπτουν όμως ερωτηματικά: Γιατί δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία; Ο Δρ Τσανγκ απαντά ότι η υποκείμενη φλεγμονή των προαναφερόμενων παθήσεων, ενδεχομένως να επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία όπως και το δέρμα.

Ο Αλλεργιολόγος και Ανοσολόγος στο Εθνικό Ιουδαϊκό Σύστημα Υγείας του Ντένβερ Ντόναλντ Λεουνγκ σχολιάζει ότι η μελέτη είναι μεν ενδιαφέρουσα αλλά έχει και περιορισμούς. Βασίστηκε σε διοικητικά έγγραφα, τα οποία ενδεχομένως να μην είναι ακριβή. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν οι άνδρες είχαν έκζεμα την περίοδο διάγνωσης της στυτικής δυσλειτουργίας ή χρόνια πριν.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το θέμα να διερευνηθεί περισσότερο ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η ατοπική δερματίτιδα από μόνη της είναι αιτία στυτικής δυσλειτουργίας. Ο Δρ Τσανγκ επισημαίνει μάλιστα ότι κάθε χρόνια πάθηση ίσως προκαλεί συναισθηματική φόρτιση στο ζευγάρι, με ότι αυτό συνεπάγεται.

(health.in.gr)