Η θερμοκρασία σε έναν από τους αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα «ίσως αυξάνεται», λέει η TEPCO.

Η θερμοκρασία που καταγράφεται σε έναν από τους αντιδραστήρες του ιαπωνικού πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι ξεπέρασε το νέο μέγιστο επιτρεπόμενο όριο αλλά δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος, διαβεβαίωσε η εταιρία η οποία το διαχειρίζεται.

Η Tokyo Electric Power (TEPCO) ανέφερε ότι το ένα από τα τρία θερμόμετρα στον αντιδραστήρα υπ' αρ. 2 του εργοστασίου κατέγραψε θερμοκρασία 82 βαθμών Κελσίου την Κυριακή.

Η θερμοκρασία αυτή ξεπερνά την μέγιστη των 80 βαθμών Κελσίου που πλέον είναι το όριο που έχουν θεσπίσει οι αρχές πυρηνικής ασφάλειας στην Ιαπωνία, κάτι που ώθησε την εταιρεία να ενημερώσει την κοινή γνώμη και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Αυτός ο αριθμός πάντως είναι κάτω από το επίπεδο των 100 βαθμών, που οι αρχές θεωρούν απαραίτητο για να συνεχιστεί με ασφάλεια η διαδικασία «ψυχρού τερματισμού» της λειτουργίας του.

Η TEPCO ανέφερε ότι θα επαληθεύσει την ακρίβεια του συγκεκριμένου θερμομέτρου, καθώς τα άλλα δύο που είναι εγκατεστημένα στον ίδιο αντιδραστήρα καταγράφουν θερμοκρασία περίπου 35 βαθμών.

Δείγματα αερίου από τον αντιδραστήρα δεν καταδεικνύουν κάποια νέα αντίδραση, και άλλα συστήματα μέτρησης και δεδομένα δεν αφήνουν να διαφανεί αναθέρμανση του αντιδραστήρα και αύξηση του ατμού, σύμφωνα με την TEPCO.

«Πιστεύουμε ότι η διαδικασία ψυχρού τερματισμού δεν διακόπηκε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζουνίτσι Ματσιμότο, εκπρόσωπος της εταιρείας. «Πιστεύουμε μάλλον ότι δεν σημειώνεται αύξηση της θερμοκρασίας αλλά ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα το συγκεκριμένο θερμόμετρο να έχει πρόβλημα».

Προληπτικά η TEPCO αύξησε την ποσότητα του νερού και του διαλύματος βορικού οξέος που εκτοξεύονται στον αντιδραστήρα για να τον ψύχουν.

Το δυστύχημα στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011 είναι το χειρότερο μετά από εκείνο στο Τσέρνομπιλ, το 1986.