Το πρώτο δείγμα αντίδρασης των διεθνών αγορών μετά την υπερψήφιση από την ελληνική βουλή του νέου πακέτου μέτρων που κρίνεται προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της νέας χρηματοδότησης της χώρας προήλθε από την μακρινή Αυστραλία και ήταν θετικό.

Με το ξεκίνημα της συνεδρίασης ο δείκτης S&P/ASX 200 κέρδιζε ποσοστό άνω του 0,2% στις 4.250,60 μονάδες με τους αναλυτές να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο πως θα αντιδράσουν οι ασιατικές αγορές, οι πρώτες που «μπαίνουν» στη νέα εβδομάδα, μετά τα θετικά νέα από την Αθήνα. (Δείτε εδώ).

Η αντίδραση των αγορών εξάλλου είχε βρει θέση ακόμα και στην επιχειρηματολογία του υπ. Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου προ της ψηφοφορίας και εκ των πραγμάτων η υπερψήφιση του νέου Μνημονίου και δη με πλειοψηφία που «δεν αμφισβητείται», όπως ακριβώς προσδοκούσαν οι εταίροι μας δηλαδή, αποτελεί ένα εχέγγυο για την συνέχεια στο «ελληνικό θρίλερ».

Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ που αναμετέδιδαν λεπτό προς λεπτό την κρίσιμη ψηφοφορία, εστίαζαν ΚΑΙ στο τελικό … νούμερο των ψήφων και στο άκουσμα του αποτελέσματος τα σχόλια ήταν θετικά.

Μάλιστα το Bloomberg μετέδωσε εκ των πρώτων ότι το Μνημόνιο «περνάει» και στη συνέχεια εστίασε στην πρώτη αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος, με το ευρώ να κερδίζει ευθύς αμέσως έδαφος έναντι δολαρίου και γιεν.

Για την ακρίβεια το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 0,3% με το άνοιγμα στο Τόκιο στα 1,3239 έναντι του δολαρίου και κατά 0,4% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα  102,81 γιεν. (δείτε εδώ).

Είναι τέτοιο το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων για τις εξελίξεις στην Αθήνα ώστε πριν καν τελειώσει η ψηφοφορία στη Βουλή τα περισσότερα ξένα δίκτυα μετέδωσαν πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να πάρει ψήφο έγκρισης των νέων μέτρων λιτότητας. Πρώτα μετέδωσαν την είδηση με τίτλο: Greek government gets majority on vote, το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, το αμερικανικό οικονομικό site MarketWatch και το 'αδελφό' site της Wall Street Journal, καθώς και το πρακτορείο Reuters.