Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απήγγειλε τη Δευτέρα κατηγορίες εις βάρος του πρωθυπουργού Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι για προσβολή δικαστηρίου, επειδή αρνήθηκε να ζητήσει την επανάληψη δικαστικής διαδικασίας στην Ελβετία για υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων από τον πρόεδρο του Πακιστάν και επικεφαλής του κόμματός του, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Ο Γκιλάνι δήλωσε αθώος. Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ως επείγουσα την είδηση μισή ώρα περίπου μετά την άφιξη του Γκιλάνι στο δικαστήριο.

Ο πρόεδρος Ζαρντάρι και η σύζυγός του, Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία δολοφονήθηκε το 2007, είχαν καταδικαστεί το 2003 από ελβετικό δικαστήριο για ξέπλυμα χρήματος.

Οι ελβετικές αρχές, ωστόσο, συμφώνησαν να κλείσουν την υπόθεση στο πλαίσιο της αμνηστίας που χορηγήθηκε στην Μπούτο προκειμένου να επιστρέψει από την εξορία στο Πακιστάν και να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2008.

Έναν χρόνο αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε την αμνηστία αντισυνταγματική και διέταξε την κυβέρνηση Γκιλάνι να ζητήσει από τις ελβετικές αρχές να ανοίξουν και πάλι την υπόθεση εις βάρος του Ζαρντάρι.

Ο πρωθυπουργός, όμως αρνήθηκε να ζητήσει την επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας στην Ελβετία και κατηγορείται για προσβολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απέρριψε έφεση του Γκιλάνι, ο οποίος κατηγορείται πλέον για περιφρόνηση των δικαστικών αρχών και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook